Kāpurķēžu ekskavators CAT 320 OBJEKTĀ

Kāpurķēžu ekskavators CAT 320 ar Rototilt R6

Kopš 2020.gada maija, netālu no Babītes ezera norit jauna ciemata “Laimes Krasti Rezidences” būvniecības darbi. 10 hektāru plašā teritorijā, kur pašreiz ir pļavas, līdz 2023. gadam plānots uzbūvēt ainavisku ciematu ar 34 luksus klases mājām, kurās dzīvošana būtu maksimāli pietuvināta dabai. Galvenais būvuzņēmējs ir SIA “Industrial Smart Solutions”, bet pilna cikla zemes un vertikālā plānojuma izbūves darbu veicējs ir SIA “Ground Work Solutions”.

Žurnāls “Industrija” devās ciemos, lai apskatītu objektā strādājošo tehniku, iepazītos ar Cat 320 kāpurķēžu ekskavatoru, aprunātos ar uzņēmuma SIA “Ground Work Solutions” valdes locekli Kristu Pauloviču un tehnikas operatoriem Juri Vasilakiju-Šeicānu un Daini Broku.


Par projekta vīziju un veicamajiem darbiem stāsta Krists Pavlovičs – SIA “Ground Work Solutions” līdzīpašnieks:

“Mūsu partneri, SIA “Industrial smart solutions”, kuri ar projekta investoru bija sadarbojušies jau agrāk, nāca ar savu redzējumu, ka šajā vietā ir iespējams izveidot ciematu, kurš atrastos tuvu Rīgai, tai pat laikā saglabājot sajūtu, ka esi ārpus pilsētas. Termins “EKO ciemats” gan man īsti nepatīk, jo tas bieži tiek lietots vietā un nevietā, bet mūsu gadījumā tas varētu būt labs raksturojums, jo mēs šeit radīsim vidi ar pievienoto vērtību - ciematu, kurā dzīvošana būs kā pašiem savā meža ielokā. Papildus tiem kokiem, kuri šajā teritorijā jau ir, tiks iestādītas ap 1000 priedes, te būs plašs dīķis, ezers blakus, daudz putnu, miers..  šī būs fantastiska vieta, kur dzīvot.


Vienlaikus šis sanāk arī tāds kā vides sakārtošanas darbs, jo šobrīd te nekā nav, tikai pļavas. Projekta ietvaros mēs izveidosim arī infrastruktūru, piebraucamos ceļus. Tāds arī ir šī projekta mērķis – ja reiz būvē, tad kvalitatīvi. Protams, ka kvalitāte – gan vides labiekārtošanā, gan infrastruktūras izbūvē, gan pašu ēku materiālos un apdarē, nozīmē arī to, ka šī būs tāda, zināmā mērā luksus dzīvesvieta - iespējams, ne katrs varēs atļauties šeit dzīvot.


Kopējā objekta platība ir 10 hektāri, kas ir sadalīti divās teritorijās - 7 un 3 hektāri. Vienā būs 28 mājas, otrā – no 8 līdz 12 (skaits vēl tiek precizēts). Un, lai gan māju būs daudz, paredzēts, ka katrai mājai būs ap 2500 m2 teritorijas, kas ir pietiekami daudz, lai kaimiņi viens otram netraucētu - ja Latvijas ciematos katrai mājai parasti ir 1200m2, tad šeit būs dubultā.

Objekta nodošana paredzēta divu gadu laikā. Protams, pandēmija ieviesa dažas korekcijas, taču mēs strādājam un ceram, ka visus darbus paveiksim noteiktajos termiņos. Manuprāt, ir lieliski, ka kāds ir gatavs attīstīt Latvijā šādu objektu, ārvalstu investīcijas mums ir ļoti nepieciešamas, tādēļ priecājamies, ka investors palika uzticīgs šim projektam, par spīti visiem apstākļiem, kuri sākās 2020.gada pavasarī.

Projekta pirmā kārta paredz vertikālā plānojuma izveidi, meliorācijas daļu un ceļu izveidi. Pēc tam sāksim būvēt klāt mājas. Šobrīd norit pirmās kārtas darbi – ir izveidoti ceļi, kas šobrīd ir zem sniega, veidojam ugunsdzēsības infrastruktūru. Ir daļēji izveidots dīķis, un, kad pavasarī atkusīs zeme, dzīsim dīķim rievsienas, tāpat būs jāizveido caurtekas - darba vēl ir pietiekami.


Jūsu uzņēmuma īpašumā ir trīs Cat tehnikas vienības. Pastāstiet, kāpēc Caterpillar?


Ar Cat tehnikas pārstāvniecību Latvijā, SIA Avesco, mums bija ļoti laba sadarbība jau pirms šī projekta. Kad 2018. gadā iegādājāmies savu pirmo tehnikas vienību, Cat 434 universālo iekrāvēju, tehnikas izvēli lielā mērā noteica tas, ka bija pieejams Cat Finance finansējums, tas mums bija ļoti aktuāli. Toreiz bez Cat tehnikas, protams, apskatījām arī citu zīmolu pārstāvniecību piedāvājumus - gan JCB, gan New Holland, gan Case, tie ir tie populārākie. Katram, protams, ir savi plusi un mīnusi, taču Cat Finance nospēlēja svarīgu lomu tehnikas izvēlē, mums tas bija arguments.

Mums izveidojās laba sadarbība ar Cat Finance pārstāvi Jūliju Lāci, un, tā kā piedāvātais finansējums bija ļoti OK, tad piedāvājumus no bankām vai citiem finansētājiem nemaz neizskatījām. Tā arī vēlāk turpinājām sadarbību ar Caterpillar pārstāvniecību.


Mūs apmierināja gan serviss, gan sadarbība ar SIA Avesco kopumā, tā ka nākamās tehnikas vienības arī likumsakarīgi izvēlējāmies Cat. Caterpillar, iespējams, nav tā lētākā tehnika, taču, tā pievienotā vērtība, kas šai tehnikai nāk līdzi, mūs pilnībā apmierina. Ir cilvēcīga attieksme, serviss mūs apmierina, un mēs neesam uzņēmums, kurš mētājas starp dažādiem piegādātājiem, meklējot, kurš nu iedos lētāko cenu. Ja sadarbības partneris mūs apmierina, tad mēs sadarbību turpinām, nav iemesla kaut ko mainīt.


Toreiz, pirmajam universālajam iekrāvējam darba gaitā atklājās vairāki rūpnīcas defekti. Tā nebija dīlera vaina, un tas neattiecās arī uz tehnikas modeli vai sēriju, bet tieši uz konkrēto tehnikas vienību. Piedzīvojām vairākus garantijas remontus, ik pa laikam kaut kas vienkārši atslēdzās. Mūsu operators bija visu rūpīgi piefiksējis un Avesco servisā katru sīkumu arī skatījās, taču galu galā sapratām, ka patrāpījusies vienkārši neveiksmīga tehnikas vienība un abpusēji izdevīgāk būs to nomainīt pret jaunu. Tā kā es savulaik pats esmu nodarbojies ar universālo iekrāvēju tirdzniecību, tad zinu, ka tā var gadīties un uztvēru to saprotoši.


Ir ļoti labi, ka ar sadarbības partneriem var runāt vienā valodā, ka viņi arī atzīst kaut kādas kļūdas vai pārstāvniecības nepilnības, kas sadarbības gaitā bijušas, un spēj to labot. Toreiz mums bija garas diskusijas arī ar Caterpillar vadību, Avesco nāca mums pretī, nonācām pie kopsaucēja un ar piedāvāto risinājumu bijām apmierināti. Mēs novērtējam, ko viņi dara mūsu labā, viņi novērtē, ka mēs pērkam viņu tehniku. Šī abpusējā sapratne ir izveidojusies par veiksmīgu sadarbību un pie tās mēs arī pieturēsimies. Ar šo jauno universālo iekrāvēju Cat 444F2 tādu kritisku problēmu nav. Protams, kaut kādi mazi remontiņi ir bijuši, bet lielās līnijās viss ir kārtībā. Ja nākotnē plānosim vēl kādu tehnikas vienību iegādāties, tad noteikti Cat tehnikas piedāvājumu izskatīsim pirmkārt.


Vai Cat 320 hidraulisko ekskavatoru arī iegādājāties ar Cat Finance finansējumu?


Jā. Tā kā šis ir apjomīgs projekts, tad ar partneriem izlēmām, ka visu tehniku iegādāsimies. Šobrīd mums ir trīs traktortehnikas vienības – grunts veltnis Cat CS44B, universālais iekrāvējs Cat 444F2 un hidrauliskais ekskavators Cat 320 ar Rototilt R6. Visas tika iegādātas jaunas un visas ar Cat Finance finansējumu.


Kādus apsvērumus ņemāt vērā tehnikas iegādē - ekskavatora modeļa un aprīkojuma izvēlē?


Zinot to, kāda ir objekta specifika, ka būs daudz reljefa veidošanas darbu, jo katra māja būs savā ielejā un būs jāveido pauguri, izlēmām, ka nepieciešams hidrauliskais ekskavators ar Rototilt, jo tas šo darbu ievērojami atvieglos. Pauguru veidošanai Rototilt ir ideāli piemērots, ar to var dažādus slīpumus veidot, dažādos leņķos, var veikt planēšanas darbus. Kad pavasarī dīķim tiks dzītas rievsienas, tad būs arī rievsienu dzenamā galva klāt kā aprīkojums.




Vienojāmies par atbilstošāko ekskavatora modeli, atradām pareizo modeli arī Rototilt - šis ir R6, varēja likt arī R5, taču izvēlējāmies lielāku, jo ir paredzēti diezgan lieli rakšanas darbi - jāizrok dīķis kopumā ap 20 000 m3, tas ir diezgan daudz. Arī kausa ietilpība (1.2m3) spēlēja diezgan lielu lomu, tāpat kā tas, ka šis kauss ir divi vienā – gan rokamais, gan planējamais, tas nozīmē, ka nav vajadzīgs turēt vairākus kausus uz vietas. Tas ir arī ērtāk, ja ir jābrauc uz kādu citu objektu – ir viens kauss, ar kuru var izdarīt praktiski visu. Pašlaik ar izvēlēto tehniku un aprīkojumu esam ļoti apmierināti. Esam kādu daļu no dīķa izrakuši, esam ceļus pacēluši un noplanējuši, tehnika strādā labi. Domāju, ka tas bija pareizs solis, pareizs lēmums.

Runājot par pārējām objektā nodarbinātajām tehnikas vienībām - grunts veltnis, iespējams, nav tā tehnikas vienība, kura šajā objektā strādās katru dienu, kā to dara ekskavators vai universālais iekrāvējs. Tomēr mēs tik un tā izlēmām iegādāties jaunu tehnikas vienību, jo skatāmies ilgtermiņā un tad ir svarīgi, lai uz tehniku varam paļauties. Mēs nevaram atļauties situāciju, kad sākam strādāt un pēkšņi uz 2-3 nedēļām tehnika iziet no ierindas. Šis 7-tonnīgais grunts veltnis, iespējams, ir konkrētajam objektam dažās vietās nedaudz par mazu, taču, domājot ilgtermiņā, tas mums noderēs citos projektos nākotnē, kur 12-13 tonnīgais veltnis būtu par lielu – piemēram, ja ir jāblietē šķemba angāros ar kolonnām, tad šis noteikti ir manevrētspējīgāks.


Vai frontālais iekrāvējs Jums šajā objektā neprasās?


Īsti nē. Atkal jāsaka, skatoties ilgtermiņā - tādu lielo frontālo iekrāvēju mums nebūtu īsti kur nodarbināt pilnā slodzē. Jāskatās. Patiesībā viss ir atkarīgs arī no tā, kādi būs paralēlie projekti. Pagaidām esam sapratuši, ka šim brīdim šim projektam tehnikas parku esam nokomplektējuši. Ja būs kas papildus nepieciešams, tad skatīsimies.

Ir jāprot darbus organizēt tā, lai tos var izdarīt ar esošajām tehnikas vienībām. Lai nav tā, ka kāda tehnikas vienība netiek izmantota. Nopirkt tikai tāpēc, lai būtu – nav jēgas. No šīm trim, vienīgi grunts veltnis ir tāda specifiskāka tehnikas vienība, taču šajā projektā bez tā iztikt nevaram.


Šķiet, Jūs ļoti labi pārzināt industriālo tehniku un tās aprīkojuma iespējas?


Jā, savulaik esmu pats tehniku arī tirgojis. Kad Tev ir jau tā profesionālā interese, tad gribas zināt, pasekot līdzi jaunākajām tendencēm. Un, ja es redzu, ka kāda tehnoloģija vai ierīce, kuru, piemēram, Amerikā jau izmanto, var man palīdzēt atvieglot vai efektīvāk veikt ikdienas darbus manā uzņēmumā, tad kāpēc to neizmantot? Kāpēc, piemēram, ekskavatoram ir jāpārbraukā turpu-šurpu, lai viņš kādu specifisku vietu noplanētu, ja viņš var vienkārši ar Rototilt palīdzību sagriezt kausu vajadzīgajā slīpumā un to visu izdarīt? Tāpēc Rototilt bija viens no mūsu svarīgajiem ieguldījumiem.

Runājot par Rototilt, vai piekrītat, ka ļoti daudz ir atkarīgs no operatora – vai viņš prot ar to strādāt, vai saprot, ko ar to var izdarīt? Jā, protams. Pēc tam, kad mūsu operators Juris pusotru mēnesi bija pastrādājis ar Rototilt un tad pārkāpa uz parastā ekskavatora (red. - bez Rototilt), viņš teica, ka tikai tad esot sapratis, kā viņam pietrūkst. Mūsu operators tādā ziņā ļoti labi saprot Rototilt priekšrocības un prot ar to strādāt. Latvijā šis darbarīks gan nav īpaši izplatīts, īsti nesaprotu, kāpēc. Daudzi tehnikas īpašnieki saka, ka to īpaši neizmanto, bet, manuprāt, tas, cik ļoti šis aprīkojums tiek izmantots, ir atkarīgs tikai un vienīgi no operatora prasmēm ar to strādāt un no darbu vadītāja izpratnes par Rototilt sniegtajām priekšrocībām.


Ja varētu nedomāt par izmaksām, vai Jūs vēlētos vēl kādu papildinājumu šim ekskavatoram – vai nu pašai tehnikai, vai kādu papildus darba rīku?


Ekskavatoram nav īsti nekā tāda, kas šobrīd pietrūktu. No aprīkojuma noteikti būs papildus nepieciešams melnzemes sijātājs, jo mums ir 16 – 18 000 m3 melnzemes, kuru pēc tam izmantosim teritorijas labiekārtošanā. Ikviens, kas ir strādājis labiekārtošanā, saprot, ka ar sijātu melnzemi ir daudz vieglāk strādāt, kā ar nesijātu. Tādēļ melnzemes sijātājs ir viena papildus lieta, kuru plānojam.

Rototilt ir iespējams tāds pildus aprīkojums, kā t.s. “grading beam” – tāda kā plātne ar rullīti, ar kuru iespējams visu perfekti noprofilēt, kā vajag, nav pat nepieciešams kauss. Sākumā smilts pamatni un tad visu melnzemi var nolīdzināt, aizmugurējais rullītis vēl tā smuki nedaudz piespiež visu klāt. Tāpat arī uz ceļiem – šeit visur būs bruģis, un tad ir divi varianti – vai nu liek sīkšķembu ar asfalta ieklājēju, kurš tiek speciāli atvests uz to brīdi, vai arī izber šķembu kravu un ar grading beam visu izlīdzina. Tā ka šis ir tāds specifisks darba rīks, kas varētu būt viena no mūsu nākamajām investīcijām.

Citādi - gribētos, protams, vēl vienu ekskavatoru, tad vēl efektīvāk varētu strādāt. Ja jutīsim, ka ar esošajām tehnikas vienībām tomēr nepietiek, tad, visticamāk, riteņu ekskavators varētu būt nepieciešams. Taču, mēs vēl domājam.


Ja vēl vienu ekskavatoru, tad kādu Jūs ņemtu?


Es ņemtu nedaudz lielāku, 30-tonnīgo ekskavatoru, tādiem smagākiem darbiem. Tur, kur šim 22-tonnīgajam reizēm mazliet pietrūkst tās jaudas, tad 30-tonnīgo varētu likt tādā kārtīgā slodzē.

Agrāk, pirms miljoniem gadu šeit ir bijusi jūra – to var redzēt rokot, ir ļoti daudz gliemežvāku, arī Babītes ezers, kas ir tepat blakus, pēc ģeoloģijas skaitās piejūras ezers. Tādēļ te ir ļoti blīva grunts. Rototilt kausiem ir tāds moments, ka tiem nav zobu, līdz ar to īsti nevar uzirdināt šo grunti. Tas ir tāpat, kā, piemēram, kad izņem no ledusskapja sviestu un mēģina to aukstu ar nazi smērēt, tad viņš tā negribīgi, smagi nāk. Lūk, ar blīvu grunti ir līdzīgi. Tas ir tāds neliels mīnuss varbūt, ko gribētos savādāk, bet ar visu to šī kausa izvēle šim objektam bija pareizā.


Tāpat par ekskavatora izvēli runājot - ar 30-tonnīgo vietām varētu vairāk izdarīt, taču 22-tonnīgais ir daudzpusīgāks un ievērojami mazāk degvielas patērē. Jo īpaši šajā pandēmijas posmā ekonomiskais rādītājs ir viens no svarīgākajiem faktoriem. Šim Cat 320 ekskavatoram es redzēju arī daudz plašāku pielietojumu citos objektos. Atrast darbu 22-tonnīgam ekskavatoram ir vieglāk, nekā 30-tonnīgam, arī stundas likmes tiem atšķiras. Jebkurai tehnikas vienībai ir sevi jāatpelna – arī tas finansējuma ikmēneša maksājums. Tā ka, tika izsvērti ļoti daudzi aspekti, un šis ekskavators tieši šādā aprīkojumā bija ekonomiski pareizākā izvēle.


Ja būtu tāda iespēja, tad, protams, es labprāt vēlētos vēl arī asfalta ieklājēju. Viss ceļš gar ciematu arī tiks asfaltēts šī projekta ietvaros – tas būs mūsu ieguldījums vietējā infrastruktūrā un atbalsts Babītes pašvaldībai. Šie ceļu darbi arī paplašinās mūsu uzņēmuma profilu un virzienu, kurā tālāk attīstīsimies. Līdz šim jau esam bijuši apakšuzņēmēji dažādos citos projektos un vairākos objektos vienlaicīgi. Nesen pabeidzām ceļu labiekārtošanas darbus Lidl veikala objektā, tāpat notiek sarunas ar ģenerāluzņēmējiem par zemes darbiem citos objektos.


Vai šobrīd Jums būtu jauda veikt paralēli darbus vēl kādā citā objektā?


Šobrīd līdz vasaras beigām ir jāpabeidz darbi šeit, līdz ar to ar esošajiem resursiem jaunus darbus pagaidām mēs īsti neņemam. Arī tas, ka pašreiz ir ziema, ir daudz citu risku, par kuriem jādomā, taču nākotnē - protams, jā. Kad šajā objektā lielums darbu būs padarīti, ņemsim arī citus darbus. Ir vairākas iestrādes, kuras ar laiku plānojam realizēt.


Izklausās ļoti pozitīvs pasākums visā šobrīd apkārt notiekošajā...

Vēl jau jāuzbūvē, bet – jā, tā ir.

Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Elīna Treimane

Saistītie raksti