Latvijā ieradies pirmais Komatsu vidējās klases i-robots – inteliģentais buldozers D61PXi-24

Aprīļa vidū Latvijā ir ieradies pirmais Komatsu vidējās klases inteliģentais buldozers D61PXi-24. Komatsu Latvijas pārstāvniecības AS "Baltem" Rīgas filiāles Tehniskā atbalsta dienesta vadītājs Armands Ozols atzīmē, ka šis buldozers ir Latvijā pirmā šāda izmēra i-mašīna.

“Šis D61PXi-24 buldozers atšķiras no standarta buldozera ar to, ka tas ir aprīkots ar Komatsu rūpnīcā integrētu 3D globālo satelītu navigācijas (GNSS) mašīnas kontroles sistēmu. Tas nozīmē, ka šī sistēma ir droša un mehāniski aizsargāta – uz to attiecas Komatsu rūpnīcas garantija un tehniskais nodrošinājums.

Papildināmās sastāvdaļas mašīnas vadībai, kas parasti tiek uzstādītas uz buldozera lāpstas, tagad ir nomainītas ar GNSS antenām, kas droši novietotas uz kabīnes jumta, ar integrētu inerces mērīšanas (IMU+) ierīci mašīnas iekšienē, un ar lāpstas hidraulisko cilindru pozīcijas sensoriem.

Šo integrēto sensoru pakotne ir robusta un precīza, tai nav nepieciešama ikdienas sagatavošana, tādējādi novēršot ikdienas uzstādīšanas un ārēju bojājumu izraisītus riskus. Ja parastās automātiskās 3D sistēmas kontrolē lāpstu tikai atkarībā no projekta, tad šī sistēma ir pilnīgi automātiska – tā kontrolē lāpstas darbību gan saskaņā ar projektu, gan ar materiālu, gan braukšanas un lāpstas slodzi. Tas nozīmē, ka operators kontrolē tikai braukšanas virzienu.

Tādējādi pilnais automatizācijas režīms radikāli uzlabo buldozera darba efektivitāti – gan virskārtas rupjā nostumšanā, gan precīzā virsmas apstrādē. Inteliģentā mašīnas kontroles tehnoloģija palīdz pat nepieredzējušam operatoram kvalitatīvi veikt augstas precizitātes darbus”, stāsta Armands Ozols.


Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Žurnāls Industrija

Saistītie raksti