Pārdošana izsolē – Top 10 padomi tehnikas sagatavošanai

Izsole ir kļuvusi par vienu no populārākajām platformām lietotas industriālās un lauksaimniecības tehnikas, kā arī komerctransporta pārdošanai. Ko tehnikas pārdevējs var darīt, lai izsolē sasniegtu labāko iespējamo cenu savai tehnikas vienībai? Jans Berkovičs, Euro Auctions Reģionālais pārstāvis Somijā, Igaunijā un Latvijā, dalās pieredzē par to, kā pārdot savu tehniku profesionāli, lai izsolē sasniegtu šai tehnikas vienībai vislabāko iespējamo pārdošanas cenu.

Jebkuras tehnikas cenu izsolē ietekmēs vairāki faktori – tehnikas vērtība būs atkarīga no tirgus noskaņojuma, no konkrētajā izsolē pieejamā tehnikas piedāvājuma, no starptautiskā pieprasījuma pēc šīs tehnikas lieliem projektiem, kā arī – no konkrētās tehnikas vienības kvalitātes, tehniskā un vizuālā stāvokļa.


Top 10 Padomi

1 – Kurā Izsolē
Apdomājiet, kurā izsolē šo tehniku pārdot, lai sasniegtu labāko iespējamo cenu, jo bieži vien tirgus piesaista kāda noteikta tipa pircējus. Aprunājoties ar Euro Auctions Tirdzniecības pārstāvi, Jūs gūsiet labāku priekšstatu par to, uz kuru izsoli savu tehniku nogādāt Jums būtu visizdevīgāk. Piemēram, mini ekskavatori ar atvērtā tipa kabīni (jeb – nojumi, t.s. canopy) ir ļoti pieprasīti Spānijā, savukārt, kompaktā rādiusa ekskavatori (t.s. zero tail swing) ir ļoti populāri Dormagen izsolē Vācijā. Visu veidu ekskavatori labi startē Leads izsolē, Lielbritānijā. Tirgus izpēte var izrādīties nenovērtējama, un Euro Auctions var palīdzēt ar tehnikas transportēšanu uz ārzemēm.

2 – Domājiet kā Pircējs
Panākumu atslēga – prezentēt savu tehnikas vienību tā, kā Jūs to vēlētos redzēt, ja Jūs būtu pircējs. Labi parādīta tehnika vienmēr tiks pārdota par labāku cenu. Ir daudz lietu, kas ir salīdzinoši vienkārši paveicamas, lai parādītu tehniku pēc iespējas labāk. Dažādi knifi var pievērst pircēju uzmanību un ieinteresēt viņus, taču svarīgākais padoms šajā gadījumā ir “DARIET TO!”. Reizēm pat šķietamiem sīkumiem var būt izšķirošā nozīme pircēja acīs, un, pateicoties tiem, tehnikas pārdošana atnesīs Jums lielāku peļņu. 

3 – Dokumentācija
Dokumentācija par tehnikas Servisa apkopes vēsturi (apkopēm, remontiem u.c.) nodrošinās labāku tehnikas pārdošanas cenu, un, ja servisu ir veicis tehnikas dīleris, tad šī informācija būs reģistrēta arī dīlera servisā un var tikt iekļauta izsoles pārdošanas katalogā. Tāpat, ja tehnikai ir pieejama t.s. CE dokumentācija, arī tam var būt būtiska nozīme – tas palīdzēs Jums šo tehnikas vienību pārdot par kādiem 5 – 10 % dārgāk. CE dokumentācijā ietilpst, piemēram, Atbilstības Deklarācija (Declaration of Conformity – DoC), tehnikas ražotāja parakstīts dokuments, kas apliecina, ka konkrētais produkts atbilst visām, uz šo produktu grupu attiecināmajām, spēkā esošajām Eiropas CE Direktīvām un Normām. Parūpējieties, lai Jūsu tehnikas vienībai ir atbilstoša IDENTIFIKĀCIJA – lai plāksnīte ar Sērijas Numuru ir redzama un patiesa. Pārdodot izsolē komerctransportu, kravas vai vieglos auto un 4x4, vienmēr pārliecinieties, ka auto uz izsoli tiek nosūtīts ar visiem reģistrācijas dokumentiem. 

4 – Tīrība un kārtība
Ja tehnikas vienība ir tīra, tā, visticamāk, ir tikusi uzturēta labā kārtībā. Vienmēr iztīriet kabīni, izmazgājiet grīdu, kārtīgi izsūciet un izmazgājiet paklājiņus, un nomazgājiet logus, jo ir vispārpieņemts, ka, pat tikai nomazgājot kabīnes logus, Jūs jau pievienojat savas tehnikas vienības cenai kādus 500 eiro. Dubļi un citi netīrumi var arī radīt pircējos aizdomas, ka ar to palīdzību Jūs vēlaties slēpt kādus tehnikas trūkumus. Tādēļ – nomazgājiet tehniku, lai palielinātu tās vērtību un savu ieguvumu no tehnikas pārdošanas.

5 - Spoguļi, Spuldzes & Vējstikli
Saplēsti atpakaļskata spoguļi (vai to trūkums) var būt kaitinoši, tie var pat kļūt par šķērsli tehnikas pārdošanai – tāpat, kā saplēstas apgaismes spuldzes vai to apvalki. Pārliecinieties, ka visas apgaismes ierīces darbojas, un, ka arī visi drošinātāji un slēdži ir darba kārtībā. Vējstikla tīrītāju slotiņu trūkums liecina par mīlestības trūkumu pret mašīnu, tāpat, kā saplaisājuši, vai saplēsti kabīnes logi vai vējstikls.


6 – Degviela, Filtri & Akumulators 
Pārliecinieties, ka akumulators ir pilnībā uzlādēts, un, ka degvielas bāka ir vismaz līdz pusei pilna, lai potenciālie pircēji var iedarbināt tehnikas dzinēju, veicot tehnikas apskati pirms izsoles. Ja tehnikas vienība ieslēdzas jau ar pirmo pogas nospiešanas reizi, potenciālais pircējs jūtas pārliecināts piedalīties solīšanā. Tāpat, nomainiet degvielas filtrus, jo aizsprostots filtrs var traucēt dzinēja iedarbināšanu. 


7 – Apčubināta arī ārēji
Ja mašīna būs savesta kārtībā un apčubināta arī ārēji, tas piesaistīs pircējus. Triecienu pēdas, buktes un skrāpējumus ir iespējams salabot, iztaisnot un aizkrāsot samērā ātri un vienkārši, un tas var būtiski uzlabot tehnikas izskatu. Ja tehnika arī vizuāli izskatās labi, tad ir lielāka iespēja, ka pircēji to vēlēsies iegādāties un piedalīsies solīšanā.

8 – Sausa & Bez noplūdēm
Nevienam nepatīk tehnika no kuras tek eļļa, vai pil citi šķidrumi, jo tas nozīmē, ka var būt bojāti cilindri, saplīsuši hidropievadi, bojāti sūkņi vai nodilušas blīves. Tehnikas mezglu pārbaude un nepieciešamo bojājumu vai attiecīgo mezglu remonts novērsīs situāciju, kad izsolē tehnikas vienība sēž pati savā peļķē, jau pa gabalu ar drukātiem burtiem kliedzot savu otro vārdu – PROBLĒMA!

9 – Riepas & Riteņi
Parūpējieties par to, lai visas riepas uz katras ass būtu vienādas. Vislabāk – parūpējieties par to, lai pilnīgi visas riepas būtu vienādas. Nekrītiet kārdinājumā salasīt vienai tehnikas vienībai dažādus atšķirīgus riepu komplektus, lai tikai kopā būtu vajadzīgais skaits. Centieties aprīkot tehnikas vienību ar atbilstošām, kvalitatīva zīmola riepām – tādām, kā Goodyear vai Bridgestone. Neļaujieties kārdinājumam uzstādīt tehnikai lētas riepas. Tāpat, nekad nemainiet tehnikai riepu komplektu, kam vēl ir atlicis vairāk kā 50% kalpošanas laika, pret vairāk (vai pilnībā) nolietotu riepu komplektu, jo tas samazinās tehnikas pārdošanas cenu. Pievērsiet uzmanību tam, vai kāda riepa nav caurdurta, jo ar caurdurtām riepām tehnika stāvēs šķībi, kas nozīmē, ka tā slikti izskatīsies gan dzīvē, gan fotogrāfijās izsoles katalogā un mājas lapā. Visbeidzot, pievērsiet uzmanību arī tam, kādā stāvoklī ir riteņi, jo smagi darba apstākļi var sabojāt diskus. Parūpējieties, lai riteņi ir tīri un stāv pareizi. Riteņu krāsošana ir viena no iespējām, kā uzlabot to izskatu, taču vienkārši tīri riteņi un labas, tīras riepas ir pieņemams variants un tā būs labākā izvēle. 


10 – Papildaprīkojums & Darbarīki 
Laba papildaprīkojuma trūkums var pievilt jebkuru tehnikas vienību. Tam varētu būt izšķirošā nozīme kādā no pēdējiem solīšanas piegājieniem, kad pircējam ir jāizšķiras starp pāris tehnikas vienībām, un tad Jums var nākties zaudēt vairākus tūkstošus eiro vienkārši tādēļ, ka nebijāt aizdomājušies par aprīkojumu. Parūpējieties, lai visiem ekskavatoriem būtu labs aprīkojuma komplekts, kur visi kausi ir labā stāvoklī, ar labiem, iespēju robežās asiem zobiem. Piedāvājiet savu tehnikas vienību izsolei pilnā komplektācijā – tāda tehnikas vienība piesaistīs to pircēju uzmanību, kuri meklē mašīnu pašu lietošanai – tādu, kas var tikt nodarbināta uzreiz pēc iegādes. 

Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Žurnāls Industrija

Saistītie raksti