Rototilt R6 APRĪKOJUMS

TILTROTATORI. EKSKAVATORS VAIRS NAV TIKAI EKSKAVATORS

Hidrauliska iekārta, sakabe, kas dod iespēju vienlaikus gan rotēt ekskavatora kausu vai citu darba rīku par 360°, gan sagāzt to uz abām pusēm par 45-55%. Tiek izmantota uz iekrāvējiem-ekskavatoriem un ekskavatoriem, svaru klasē no 1.5 līdz 40 tonnām. Ļoti populāra Skandināvijas valstīs. Saukta par tiltrotatoru, rototiltu, rotoru.

Tiltrotatoru ražošana un izmantošana tika uzsākta Zviedrijā pirms 40 gadiem uzņēmumā Noreco, un dažu gadu laikā tie jau bija kā standarta aprīkojums ekskavatoriem. Šo iekārtu izmantošana palielina darba efektivitāti, dod iespēju strādāt dažādās plaknēs un slīpumos, bez liekas tehnikas pārvietošanas. 


Tas viss samazina izmaksas, pielāgo ekskavatoru daudz sarežģītākiem darbiem un to ātrākai veikšanai, un padara tehniku daudz universālāku. Kausu iespējams aizvietot arī ar citu aprīkojumu, kā satvērējkauss, birsti, āmuru, palešu dakšām u.c., saglabājot tiltrotatora sakabes priekšrocības.

Neliels ieskats par šo iekārtu ražotājiem mūsdienās, izmantojot publiski pieejamo informāciju no ražotāju mājas lapām.


Rototilt Group AB, dibināta 1973.gadā, iegādājās uzņēmumu Noreco 1992.gadā, un mūsdienās ir viens no vadošajiem tiltrotatoru ražotājiem pasaulē. Viņu ražotās iekārtas reģistrētais nosaukums, jau vairāk kā 30 gadus, ir Rototilt®. Uzņēmuma mītne atrodas Zviedrijas ziemeļos, pilsētā Vindelnā (Vindeln), kur atrodas izpētes, inovāciju ieviešanas un testēšanas centrs. Produkta attīstības departaments strādā kopā ar vadošajām Zviedrijas universitātēm, lai optimizētu izmantotas materiālus un iekārtu dizainu, un panāktu maksimālo produktivitāti un iekārtas uzturēšanas izmaksas.

2007.gadā ir dibināts uzņēmums Rototilt Inc. pilsētā Brantfordā, Ontario (Brantford, Ontario), Kanādā, lai nodrošinātu atbalstu klientiem Ziemeļamerikā, ASV un Kanādā.


Rototilt® piedāvā tiltrotatorus 1.5 – 40 tonnu ekskavatoriem, satvērējkausus un to moduļus 1.5 -32 tonnu ekskavatoriem, asfalta griezējus, vibroblāksnes, līdzināšanas sliedes, kausus u.c., kā arī kontroles sistēmu Innovative Control System, ICS™, automātisku sakabes sistēmu QuickChange™, drošības sistēmu SecureLock™. Pēdējā ir ieguvusi Vācijas inovāciju balvu 2019.gadā.


Bieži izmantoto 15-24 tonnu ekskavatoru klasei ir paredzēts Rototilt® R6. Līdzīgi, kā citiem R-sērijas tiltrotatoriem, ir pieejama QuickChange™ sistēma darba rīku un aprīkojumu ātrai nomaiņai, ko operators var paveikt neizkāpjot no kabīnes. Lietais rotora korpuss ir gan stiprāks, gan vieglāks nekā metinātās alternatīvas. Lējuma biezums tiek optimizēts atkarībā no slodzes uz dažādām daļām. Iespējams izmantot kādu no Rototilt® kontroles sistēmām, piemēram ICS™, rotācijas sensors kopā ar Rototilt®  RPS nodrošinās izcilu pozicionēšanu. Lai iegūtu pilnīgu kontroli un informāciju par kausa atrašanos reālajā laikā un darbu veiktu prezīci Rototilt® var izmantot kopā ar 2D/3D sistēmām, piemēram Trimble.


Engcon (Zviedrija) dibināts 1990.gadā. No uzņēmuma ar 3 darbiniekiem un apgrozījumu 600t EUR 1993.gadā, līdz uzņēmumam ar vairākiem simtiem darbinieku un vairāk 500M EUR apgrozījumu 2008.gadā – tik strauja izaugsme ir apliecinājums tiltrotatoru kvalitātei no Engcon, kas ir vēl viens no vadošajiem šo iekārtu ražotājiem šodien.


Mūsdienās uzņēmuma ražoto iekārtu piedāvājums ir plašs, sākot no tiltrotatoriem tehnikām no 1.5 līdz 33 tonnām, līdz dažādiem darba rīkiem kā satvērjkausiem, birstēm, palešu dakšām un daudziem citiem. Engcon piedāvā arī kontroles un pozicionēšanas sistēmas. Pēdējā, piemēram savienojumā ar 2D iDig, sniedz informāciju operatoram par tiltrotatora pozīciju reālajā laikā.


HKS Dreh-Antriebe GmbH®, viens no vadošajiem hidraulisko iekārtu ražotājiem jau 50 gadu, ir izstrādājis savu tiltrotatoru, kas izceļas ar savu kompakto konstrukciju, tādējādi dodiet iespēju darbam šaurās un sarežģītās vietās, kur standarta izpildījuma tiltrotatoru nav pat izmantojami. Līdzīgi kā citu ražotāju iekārtām, sagāzums iespējams 55° uz abām pusēm, un vairāk speciālos gadījumos. HKS piedāvā 10 veidu tiltrotatorus tehnikām līdz 55 tonnām. HKS rotācijas sensors nosaka rotācijas pozīciju ar precizitāti ± 1 °, un nosūtu operatoram informāciju par TiltRotator stāvokli. Saslēguma iespēju ar sensoru jau ir integrējuši daudzu vadošo  GPS vadības sistēmu ražotāji.


Mūsdienās tiltrotatoru piedāvājums ir plašs. Kvalitātīvas iekārtas piedāvā Steelwrist, SPM Parts AB,  KINSHOFER GmbH u.c. ražotāji, un iegādes gadījumā, ir iespējams izvēlēties sev piemērotāko gan pēc tehniskajiem paramatriem, gan pēc cenas, gan izmaksām.



Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Žurnāls Industrija

Saistītie raksti