Jaunākie tehnikas modeļi un aprīkojums HITACHI tehnikas dienās

Atklājot 2023. gada celtniecības un būvniecības sezonas sākumu, 20. un 21. aprīlī, Hitachi būvtehnikas oficiālā pārstāvniecība Latvijā SIA Alwark Mārupē rīkoja Hitachi tehnikas dienas, kuru laikā klātesošo klientu un sadarbības partneru uzmanībai tika piedāvāti gan uzņēmuma pārstāvētie Linde iekrāvēji, gan jaunāko, septītās sērijas Hitachi tehnikas modeļu un tiem pieejamā aprīkojuma – dažādu hidraulisko darbarīku, Holp rotatoru, Engcon tiltrotatoru un Unicontrol mašīnkontroles sistēmas ekskavatoriem – demonstrācijas.



Ar 15 Hitachi tehnikas modeļu ekspozīciju – sākot ar miniekskavatoriem 2.6 un 3.5 tonnu klasē ZX26U-6 (ar Holp rotatoru) un ZX33U-6, miniekskavatoru ZX85USB-6, jaunākās paaudzes vidējās klases riteņu ekskavatoriem ZX180W-7 (ar Engcon tiltrotatoru) un ZX150W-7 (ar Holp rotatoru), kāpurķēžu ekskavatoriem ZX210LC-7 (ar Unicontrol 3D sistēmu) un ZX130LCN-7, līdz pat 30 un 35 tonnu kāpurķēžu ekskavatoriem ZX300LC-7 un ZX350LC-7, kā arī Hitachi vidējās un lielās klases frontālajiem iekrāvējiem ZW180PL-7, ZW220-7 un ZW310-7 – pasākuma apmeklētājus iepazīstināja SIA Alwark Hitachi Construction Machinery produktu grupas vadītājs Gerds Sīmanis. 

Tehnikas paraugdemonstrācijās skatītāji vēroja darbā 2.6 tonnu miniekskavatoru Hitachi ZX26U-6 ar Holp rotatoru, 30 tonnu kāpurķēžu ekskavatoru Hitachi ZX300-7 ar 1.7m3 rakšanas kausu, 16 tonnu riteņu ekskavatoru Hitachi ZX150W-7 ar Holp rotatoru un planējamo kausu un frontālo iekrāvēju Hitachi ZW220-7.

Stāsta SIA Alwark Hitachi Construction Machinery produktu grupas vadītājs Gerds Sīmanis.


Eiropā piegādātā Hitachi tehnika tiek ražota tikai Japānā. Galvenais ofiss atrodas Tokijā, ražošana notiek 7 rūpnīcās. Hitachi tehnikas vienību galējā komplektācija tiek veikta Eiropā, rūpnīcā Nīderlandē, kur mašīnas tiek saliktas kopā, aprīkotas ar strēlēm un nokomplektētas atbilstoši katra klienta individuālajam pasūtījumam. 

Šeit redzamais Hitachi ZX300LC-7 ir 30 tonnu klases kāpurķēžu ekskavators, ar t.s. trīskontūru hidraulisko sistēmu, kas nodrošina ātru ekskavatora darbību, veicot vairākas funkcijas vienlaicīgi. Arī kopumā runājot, visiem Hitachi ekskavatoriem ir raksturīga ļoti jaudīga hidrosistēma, kas nodrošina gan gaitas, gan rotācijas, gan rakšanas funkciju vienlaicīgu veikšanu, nezaudējot ražību un darba izpildes ātrumu.

Attēlā: Hitachi ZX300LC-7 kāpurķēžu ekskavators.

Hitachi ZX130LCN-7 – šim ekskavatoram ir iebūvēts Toyota dīzeļmotors, kurš darbojas bez AdBlue, tātad – šis motors atbilst EU Stage 5 izmešu normu prasībām, neizmantojot AdBlue sistēmu. No pieredzes zinām, ka AdBlue sistēma, lai cik tā būtu laba vai slikta, tomēr ziemā tā var radīt problēmas – šis ekskavators no tā ir pasargāts. 

Hitachi ZX150W-7 ir klasisks riteņu ekskavators, 16 tonnu klase, ar priekšējo riteņu stūrēšanu, visu 4 riteņu piedziņu, 2-daļīgo strēli, aprīkots ar planējamo kausu un Holp rotatoru. Divdaļīgā strēle ļauj šim ekskavatoram strādāt arī ļoti tuvu pie sava korpusa. Tas ir kompakts un ļoti izdarīgs, tāpēc ideāli piemērots būvlaukumiem un ceļu darbiem. Tas, ko atzīmē operatori – viņiem ļoti patīk, kā šis ekskavators reaģē uz džoistiku vadību – ar to strādāt ir ļoti precīzi un patīkami. Teicama atgriezeniskā saite.

Attēlā: Hitachi ZX150W-7 riteņu ekskavators. Redzam darbībā planējamo kausu ar Holp rotatoru – tas palīdz ļoti viegli un efektīvi strādāt, piemēram, komunikāciju izbūvē. Demonstrācijā redzam, kā tiek veikta rakšana apkārt betona akai.

Šis Hitachi ZX26U-6 ir klasisks 2.6 tonnu miniekskavators – tā ir ekskavatoru klase, kuru ir iespējams pārvietot BE kategorijas transportlīdzekļa piekabē. Tātad, ar kārtīgu vieglo auto, kas ir līdz 3.5 tonnām, un 3.5 tonnu piekabi mēs varam šo ekskavatoru mierīgi pārvietot starp objektiem. (Pēc izmēra nākamā modeļa, Hitachi ZX33U-6 (3.5 tonnas) miniekskavatora pārvietošanai vajag jau tādu transportlīdzekli, kura vadīšanai nepieciešamas CE kategorijas tiesības.)

Attēlā: Hitachi ZX26U-6 miniekskavators.

Šis ZX26U-6 miniekskavators ir ļoti vienkāršs pēc konstrukcijas, būvēts tā, lai būtu maksimāli viegls, lai iekļautos visos izmēros. Tas ir iespējams, pateicoties t.s. U-versijai, kas atspoguļota arī modeļa nosaukumā un nozīmē – Ultra short, jeb kompaktā klase (līdzīgi, kā kompaktais rādiuss) – kad, sagriežot ekskavatoru šķērsām, tā korpuss nepārsniegs kāpurķēžu platumu. Tātad, ar šo tehniku var strādāt ļoti šaurās vietās, pie sienām – tāda klasiska komunikāciju izbūves mašīna. 

(Hitachi U-versija nozīmē to, ka ekskavatoram ir speciāli būvēta, īsāka aizmugure – tāpēc rotējošā daļa, arī sagriezta šķērsām, joprojām atradīsies kāpurķēžu platuma diapazonā.) 

Vai tipiskākais pielietojums šim modelim ir komunikāciju izbūves darbos?
Pārsvarā jā. Šis ekskavators ir ļoti piemērota tehnikas vienība elektriķiem, un arī tiem, kas izbūvē ūdens komunikācijas, kanalizāciju – tāda klasiska būvlaukumu mašīna.


Šai tehnikas vienībai ir gumijas kāpurķēdes, kas pilsētā uz asfalta seguma ir labi, taču – vai šim modelim ir pieejamas arī metāla kāpurķēdes?
Nē, šai mazajai versijai ZX26U-6 nav. Metāla kāpurķēdes mēs varam iegādāties Hitachi miniekskavatoriem, sākot ar 3.5 tonnu modeļiem – tur ir iespēja izvēlēties, vai uzstādīt metāla, vai gumijas kāpurķēdes. To pamatā nosaka tirgus pieprasījums. Mēs redzam, ka, tiklīdz ir metāla kāpurķēdes, tā ir problēmas pārvietoties, īpaši pa asfaltētajām virsmām, bet gumijas kāpurķēdes praktiski neatstāj nekādas pēdas. 

Vai abi šie modeļi ir pieejami uzreiz – uz vietas šeit, Alwark Latvijas noliktavā?
Jā. Šos klasiskos modeļus, līdz pat 35 tonnu klases ekskavatoriem, mēs dažas vienības turam uz vietas, tās ir pieejamas uzreiz. Tie Hitachi ekskavatori, kas ir jau 40 tonnas un lielāki – tādi, protams, top tikai uz individuāliem projektiem pēc klienta pasūtījuma, bet līdz 35 tonnām, vismaz kāda vienība no katra ir pieejama mūsu noliktavā. Protams, ka sezonas karstumā var gadīties, ka tie ir darbos (iznomāti), taču, ja kādam ir nepieciešams šāds ekskavators ļoti ātri, tad mašīnas ir pieejamas ātri.

Lūdzu, uzskaitiet īsumā – kādi darbarīki šim modelim ir pieejami? 
Mūsdienu modernās tehnikas aprīkojuma tendences ir tādas, ka tie vairs nav vienkārši ekskavatori, šīs mašīnas ir multifunkcionāli darbarīki. Tas nozīmē, ka, piemēram – Jūs aizbraucat uz objektu, un vienam ekskavatoram Jums var būt līdzi pat 5 – 7 dažādi agregāti. Teiksim, 3 dažādi kausi, skaldāmie āmuri, rotējošās birstes, parastās birstes, tāpat šo ekskavatoru var aprīkot ar dažādiem speciāliem agregātiem, piemēram – tādiem, kas paredzēti bruģa ieklāšanai, vai materiāla blietēšanai, respektīvi – hidrauliskās vibroblietes, skaldāmie āmuri, dažādi sijāšanas agregāti, pat drupināšanas agregāti, magnēti metāla daļu atdalīšanai būvgružu šķirošanā ēku nojaukšanas darbos vai atkritumu apsaimniekošanā. Mūsdienu tendences pat ir tādas, ka ekskavatorus ražo ar maināmu strēli – vienam ekskavatoram ir iespējams izmantot pat dažāda garuma strēles, lai varētu pievienot dažāda smaguma agregātus. Piemēram, 40 tonnu ekskavatoram var pievienot 5 tonnu smagu šķēri, ja parastā izlice tiek nomainīta uz paaugstinātas izturības izlici. Pie tam, ar paaugstinātas izturības izlici šo ekskavatoru var izmantot arī kā ceļamkrānu īpaši smagu konstrukciju pārvietošanai. Tas nozīmē, ka nav nepieciešams iznomāt dažādus atsevišķi darbināmus agregātus, jo vienam ekskavatoram var pievienot visu nepieciešamo – tā ietaupot naudu gan uz nomu, gan uz operatoriem, gan uz tehnikas transporta izmaksām.


Attēlā: Hitachi ZX26U-6 miniekskavators.

Hitachi ZX85USB-6, arī būvlaukumu mašīna, kas ir paredzēta šaurām vietām. Arī šis ekskavators ir US-versija, pagriežot ekskavatora virsbūvi par 90 grādiem, tā neizbīdās pāri kāpurķēžu platumam. Līdz ar to, nav riska ar mašīnas aizmuguri kaut ko aizķert, un tas nozīmē arī to, ka var brīvi strādāt ar rotācijas kustībām, pat ekskavatoram atrodoties ļoti tuvu pie sienas. B-versija, savukārt, nozīmē to, ka strēlei ir papildus funkcija – visa strēle ar atsevišķu funkciju ir ar kājas pedāli pagriežama pa labi, vai pa kreisi. Tas nozīmē, ka patiešām ir iespējams strādāt specifiskos apstākļos, pat ļoti tuvu sienai, jo ar šīs funkcijas palīdzību strēli var novietot pilnībā paralēli sienai, un tad ar kausu būs iespējams novilkt perfekti taisnu līniju blakus ēkas vai būves pamatiem. Salīdzinājumam – ja ekskavatoram strēle atrodas kā parasti, pa vidu, bez iespējas to šādi pagriezt, tad kauss, veicot rakšanas funkciju, neies paralēli sienai vai pamatiem, tas visu laiku atradīsies leņķī, un rakšanas līnija būs nevis taisna, bet tāda kā robota. Šādā aprīkojumā – ar grozāmu strēli – mēs iegūstam pavisam citu darba ātrumu un kvalitāti.


Attēlā: 
Hitachi ZX85USB-6 kāpurķēžu ekskavators.

Plus – šim ekskavatoram ir arī buldozera lāpsta, tas var pats arī noplanēt, atstājot aiz sevis pilnīgi gludu virsmu. Arī šī mašīna ir aprīkota ar t.s. hidraulisko ātro sakabi (jeb – ātrās montāžas plāksni, jeb ātrās montāžas sistēmu ar hidraulisko savienojumu), kas ļauj ātri un ērti pievienot jebkādus agregātus – kausus, āmurus, vibroblietes, birstes... šai mašīnai, salīdzinot ar miniekskavatoru, jau ir daudz jaudīgāka hidrosistēma, ar kuru var darbināt jau nopietnākus hidrauliskos agregātus. 

Kādiem objektiem un kādiem darbiem tieši šis modelis būtu vislabāk piemērots?
Tie ir visi elektrokomunikāciju izbūvei nepieciešamie darbi, kanalizāciju izbūves darbi, arī lielāka diametra cauruļu ieguldīšanas darbi, tāpat ar šo tehniku varēs stabili iecelt jau arī, piemēram, pusotru – divmetrīgos grodus, un, protams, arī rakšanas spēks šai mašīnai ir cits, citi kausu izmēri, cits darba ātrums, salīdzinot ar miniekskavatoru. Taču, šo ekskavatoru var izmantot ne tikai pilsētā. Šī mašīna ir ļoti populāra mežu tīrīšanas darbos, jo tā var tikt aprīkota ar ļoti jaudīgu kniebējgalvu – ir, piemēram, iespējams notīrīt apmežojumu. Tāpēc šis modelis ir ideāli piemērots kādam lauksaimniecības uzņēmumam kā universāla tehnikas vienība – gan mežu tīrīšanai, gan rakšanai, gan grāvju tīrīšanai. Protams, tehnikas pielietojums ir jāskatās arī kontekstā ar izvēlēto aprīkojumu – cik būs sniedzamība, kāds būs rakšanas dziļums, utt.























Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Elīna Treimane

Saistītie raksti