Kalnrūpniecības, karjerizstrādes un infrastruktūras apsaimniekošanas aprīkojuma un iekārtu ražotājs - Epiroc AB

Epiroc AB ir zviedru uzņēmums, viens no pasaulē vadošajiem kalnrūpniecības, karjerizstrādes un infrastruktūras apsaimniekošanas aprīkojuma un iekārtu ražotājiem, kura pirmssākumi saistās ar Latvijā jau labi pazīstamo Atlas Copco vārdu.

Epiroc piedāvājumā ir plašs darbarīku, iekārtu, atbalsta aprīkojuma un pat tehnikas klāsts derīgo izrakteņu ieguvei gan pazemē, gan atklāta tipa karjeros, kā arī papildaprīkojums industriālajai tehnikai, izmantošanai dažādos pilsētvides izbūves un sakārtošanas objektos, tai skaitā - ēku demontāžas darbos. 

Uzņēmums piegādā dažāda kalibra urbjus, urbšanas platformas, klinšu drupināšanas aprīkojumu, dažāda pielietojuma hidrauliskos darbarīkus, pazemes raktuvju iekrāvējus un pašigāzējus, raktuvju nostiprinājumus un ventilācijas sistēmas, kā arī nodrošina šīm iekārtām rezerves daļas un servisu.

Uzņēmuma galvenā mītne atrodas Stokholmā, ar ražotnēm Zviedrijā, ASV, Kanādā, Austrālijā, Ķīnā, Indijā un Vācijā. Ar vairāk kā 14 000 darbiniekiem, pārstāvniecībām 150 valstīs visā pasaulē un gada apgrozījumu 41* miljardiem SEK, Epiroc ir izveidojis klientu atbalsta centru arī Igaunijā, lai, sadarbībā ar pārstāvjiem Latvijā un Lietuvā, nodrošinātu arī Baltijas uzņēmumiem augstākās kvalitātes karjerizstrādes iekārtas un papildaprīkojumu, kas savietojams ar jebkura zīmola industriālo tehniku. 

Lai uzzinātu vairāk par pašu uzņēmumu, tā mērķiem un piedāvājumu Baltijas tirgū, žurnāls Industrija aicināja uz sarunu Kimmo Alakoski - Epiroc Finland Oy AB, Hidrauliskā aprīkojuma nodaļas Biznesa Attīstības vadītāju Somijā un Baltijā un Sautec AS valdes locekli, un Magnusu Mägedi - Sautec AS valdes locekli, Epiroc Klientu centra Igaunijā vadītāju un Lielo klientu atbalsta grupas vadītāju. 

 

Epiroc oficiālā dibināšanas diena ir 2018. gada 1. janvāris - pēc tam, kad toreizējā Atlas Copco Direktoru Padome bija nolēmusi, ka uzņēmumā jāveic reorganizācija, turpmāk nodalot ar kalnrūpniecības, karjerizstrādes un infrastruktūras nozarēm saistīto darbību kā atsevišķu, jaunu uzņēmumu. Jaunā uzņēmuma nosaukums tika radīts, apvienojot divus vārdus no grieķu un latīņu valodām: EPI + ROC (kur EPI grieķu valodā nozīmē pie, tuvu, uz un ROCCA latīņu valodā nozīmē klints). 

Tādējādi EPIROC nozīmē uz klints, atspoguļojot uzņēmuma koncentrēšanos uz derīgo izrakteņu ieguvi un dabas resursu apgūšanu, ciešo saikni ar klientiem un stabilas, noturīgas attiecības ar sadarbības partneriem.

 

Stāsta Kimmo Alakoski 

“Mūsu ambīcijas ir - kļūt par pasaulē lielāko, vadošo, produktivitāti veicinošo, partneri visiem kalnrūpniecības un infrastruktūras izbūves uzņēmumiem. Kopš atdalīšanās no Atlas Copco, uzņēmums pamatā koncentrējas tieši uz šīm divām darbības jomām. 

Epiroc pārstāvniecības ir visos kontinentos, vairāk kā 150 valstīs, kas būtībā nozīmē – mēs darbojamies visās valstīs, kur vien tas ir iespējams, pat dažos tādos Āfrikas, Krievijas, Ziemeļvalstu, Kanādas un ASV reģionos, kur šķietami nenotiek nekas – ja vien tur ir iespējama kalnrūpniecība, mēs tur esam.”


Uzņēmuma vēsture īsumā


Mums, Epiroc, patīk teikt, ka mēs esam 148-gadīgs start-up. AB Atlas 1873. gadā dibināja zviedru politiķis un Zviedrijas valsts dzelzsceļa pārvaldes darbinieks Edvards Frenkels (Edvard Fränckel) ar domubiedriem, un uzņēmuma pirmssākumi saistīti ar dažādu dzelzceļa būvniecības iekārtu un aprīkojuma tirdzniecību, vēlāk pārejot uz lokomotīvju un tad kompresoru ražošanu.

1917. gadā, sadarbībā ar Diesel Motors, uzņēmums Stokholmā sāka ražot dīzeļdzinējus un kompresorus, kļūstot par Atlas Diesel. Vēlāk, pēc Otrā Pasaules kara pakāpeniski pārejot uz pneimatisko darbarīku ražošanu, uzņēmums pārpirka Compagnie Pneumatique Commerciale, līdz ar to arī nosaukums no Atlas Diesel tika mainīts uz Atlas Copco.  Turpmākajos gados uzņēmums strauji auga un, stratēģiski iegādājoties vēl vairākus kompresoru un citu komponenšu un sistēmu ražotājus dažādās pasaules valstīs, turpināja paplašināt savu kompetenci un nostiprināt pozīcijas, kļūstot par pasaulē vadošo kalnrūpniecības urbju un pneimatisko darbarīku ražotāju. Pēc Krupp Bercotech hydraulic attachments iegādes, uzņēmums uzsāka arī hidraulisko urbju un cita hidrauliskā aprīkojuma ražošanu. 

Kimmo Alakoski                                                              


Visbeidzot, 2018. gadā Atlas Copco bija izaudzis tik milzīgs un daudzpusīgs, ka vadībai kļuva sarežģīti to pārvaldīt un iedziļināties visās darbības jomās - kaut kas bija jāmaina. Vadība izlēma sadalīt uzņēmumu divās daļās, lai katra turpmāk specializētos uz klientiem noteiktās nozarēs, tā atgūstot pārskatāmību pār notiekošajiem procesiem un uzlabojot arī sniegto pakalpojumu kvalitāti.

 

Vai, Jūsuprāt, šī sadalīšana divos uzņēmumos bija pareizs lēmums?

 

Tas atkarīgs no darbības jomas un nozares, uz kuru skatāmies. Sadalīšana divos uzņēmumos ir izraisījusi arī dažas, ne pārāk patīkamas, sekas, piemēram - runājot par mazajām kalnrūpniecības iekārtām – daži to modeļi joprojām ir Atlas Copco pārziņā, kamēr visa pārējā kalnrūpniecības tehnika un iekārtas ir Epiroc pusē. Tas pats attiecas arī uz kompresoriem – dažos kalnrūpniecības objektos Epiroc var piegādāt visu urbšanas darbiem nepieciešamo aprīkojumu, taču kompresori joprojām ir Atlas Copco pārziņā. Taču, mums ir jāsaprot, ka šādā uzņēmuma dalīšanas procesā ir ļoti grūti paredzēt un ņemt vērā visus aspektus līdz smalkākajai detaļai, īpaši tad, ja uzņēmums ir tik milzīgs, kā Atlas Copco. 

Pie tam, visi izaicinājumi, kas šī procesa rezultātā radušies, ir atrisināmi ar sadarbības un komunikācijas palīdzību, uzturot labas attiecības starp abiem uzņēmumiem. Dažās jomās tas izdodas ļoti labi, dažās mums pie tā vēl jāpiestrādā, taču mums ir jāpieņem situācija tāda, kāda tā ir, un jāstrādā pēc labākās sirdsapziņas.

Jebkurā gadījumā - no biznesa pārvaldības viedokļa tas noteikti bija pareizais risinājums. Tagad vadībai ir vieglāk sekot līdzi notiekošajiem procesiem visās uzņēmuma darbības jomās. Arī pašā vadībā tika veikta reorganizācija, lai katram būtu gan pieredze, gan zināšanas tieši par to jomu vai procesu, par kuru viņš ir atbildīgs, tā ka tagad arī vadībā katrs darbinieks precīzi zina, ko dara. 

Atbildība par klientiem pēc sadalīšanās divos uzņēmumos ir sekojoša: Atlas Copco koncentrējas galvenokārt uz klientiem ražošanas un ar to saistīto procesu nozarēs, Epiroc – uz kalnrūpniecības, karjerizstrādes un infrastruktūras apsaimniekošanas uzņēmumiem. Aptuvenam priekšstatam par abu uzņēmumu apmēriem - Atlas Copco (33 000 darbinieku) ir aptuveni 3 reizes lielāks par Epiroc (14 000 darbinieku). Vadība abiem uzņēmumiem joprojām atrodas vienā ēkā Stokholmā, Zviedrijā. Šobrīd Atlas Copco un Epiroc ir divi, viens no otra pilnībā neatkarīgi, viena īpašnieka uzņēmumi, un abi ir tirgus līderi katrs savā jomā. Mūsu galvenie ieguvumi ir specializācija, elastīgāka pieeja sadarbībā ar klientiem, lēmumu pieņemšanas efektivitāte un iespēja vairāk koncentrēties uz jaunajām tehnoloģijām, automatizāciju un digitalizāciju.

 

Epiroc  galvenie darbības virzieni 

 

Divi Epiroc galvenie darbības virzieni ir kalnrūpniecība, kurā ietilpst: virszemes kalnrūpniecība un karjerizstrāde, pazemes kalnrūpniecība un zinātniskā izpēte, un infrastruktūra: pazemes civilā inženierija, virszemes infrastruktūras izbūve un pilsētvides attīstība, ēku nojaukšana un materiālu šķirošana pārstrādei. Abi šie darbības virzieni mums ir ļoti svarīgi, dažās valstīs tie ir vienlīdz plaši pārstāvēti, dažās viens no abiem ir vairāk pārstāvēts. Tā, piemēram - pazemes kalnrūpniecība, ieskaitot tuneļu izbūvi, ir mūsu galvenais darbības virziens Somijā un Igaunijā, sastādot 80 - 90 % no mūsu uzņēmējdarbības šajās valstīs. Tajā pašā laikā Latvijā un Lietuvā plaši izplatīta ir virszemes kalnrūpniecība, kaut gan Latvijā tā vairāk ir karjerizstrāde – inerto materiālu un smilšu vai grants ieguves karjeri. Visās Baltijas valstīs mēs esam pārstāvēti arī izpētē, un šī joma var būt saistīta gan ar kalnrūpniecību, gan celtniecību vai būvniecību.

“Mūsu mērķis visās jomās, kurās darbojamies, ir – būt labākajiem, pirmajiem, būt Nr. 1 līderim, vai - vismaz Nr. 2. Mēs vēlamies būt galvenais tirgus spēlētājs, ne tikai noteikt cenu līmeni, bet arī attīstīt pašu nozari, kurā darbojamies. Citiem vārdiem sakot – mēs vēlamies valdīt pār pasauli! Dažās jomās un ar dažām produktu grupām mēs šo mērķi jau esam sasnieguši – piemēram, hidraulisko āmuru ražošanā – mēs esam vadībā, pazemes kalnrūpniecībā – mēs esam līderi, karjerizstrādē – mēs esam vadībā.”

 

Epiroc produktu klāsts

 

Runājot par mūsu produktu klāstu, lielākā daļa no tiem ir izmantojami abās mūsu darbības jomās - gan kalnrūpniecībā, gan infrastruktūras apsaimniekošanā, kaut arī daļa no tiem ir ļoti specifiski. 

Pazemes kalnrūpniecībai Epiroc piedāvā pilnu produktu klāstu mehāniskai klintsakmens izstrādei, gan darbarīkus, gan tehniku materiāla pārkraušanai un pārvadāšanai pazemē, gan dažādas atbalsta iekārtas un sistēmas.

Piemēram: klintsakmens urbjus, urbšanas platformas, hidrauliskos āmurus, iekrāvējus un pašizgāzējus darbam pazemē, raktuvju stiprinājumus un ventilācijas sistēmas. Mēs neražojam industriālo tehniku darbam virszemes karjeros, tā ka mēs nesacenšamies ar industriālās tehnikas, piemēram, frontālo iekrāvēju ražotājiem. Taču attiecībā uz aprīkojumu pazemes kalnrūpniecībai – mēs viennozīmīgi esam līderi. Virszemes kalnrūpniecībā un karjerizstrādē mūsu pamata produkcija ir urbšanas darbarīki un aprīkojums, piemēram: dažādas urbšanas platformas, klintsakmens urbji, hidrauliskie āmuri un citi hidrauliskie darba rīki. Izpēte ir salīdzinoši neliela un ļoti specifiska nozare, tai nepieciešams specifisks aprīkojums. Šeit mēs piedāvājam dažādus darbarīkus, kā arī urbšanas platformas. 

Arī infrastruktūras izbūves un apsaimniekošanas nozarei Epiroc piedāvā praktiski visu nepieciešamo. Pazemes un virszemes komunikāciju izbūvei un pilsētvides attīstībai tās atkal ir dažādas urbšanas platformas, klintsakmens urbji un tehnika materiāla pārvietošanai pazemes raktuvēs, klinšu nostiprināšanas aprīkojums un ventilācijas sistēmas, kā arī – dažāda pielietojuma hidrauliskie darba rīki, ar kuriem var aprīkot industriālo tehniku darbiem dažādos objektos, ieskaitot karjerizstrādi, tā ka šie ir aktuāli arī Baltijas reģionā.

 

Arvien nozīmīgāka kļūst ēku nojaukšanas un materiālu šķirošanas pārstrādei nozare, jo īpaši Latvijā un Lietuvā. Tā kā materiālu šķirošana ir kļuvusi par obligātu nosacījumu, tad vairs nav iespējams vienkārši nojaukt ēku ar ekskavatoru un būvgružu kaudzi kaut kur izbērt. Visi materiāli – metāla armatūra, betons, un citi, nojaukšanas procesā ir jāatdala, jāsašķiro, tādēļ šeit nepieciešama šiem darbiem īpaši paredzēta tehnika un aprīkojums. Šim nolūkam Epiroc piedāvā tādus specializētos darba rīkus, kā: hidrauliskos magnētus, armatūras šķēres, smalcinātājus, satvērējus, pulverizatorus, blīvētājus, drupinātājus, drupinātājkausus, šķirošanas kausus u.c. 

Taču, galvenā produktu grupa šim segmentam ir hidrauliskie āmuri, kuru ražošanā Epiroc ir pasaules līderis. Šobrīd ļoti strauji attīstās arī elektrifikācija pazemes kalnrūpniecībā. Elektrisko akumulatoru izmantošanai pazemes raktuvēs ir daudz priekšrocību, kaut vai tas, ka nav nepieciešama tāda ventilācija, kā dīzeļdzinēju izmantošanas gadījumā, un tas ietaupa daudz līdzekļu. Protams, tas ir arī videi draudzīgāk, taču kalnrūpniecības uzņēmumiem galvenais arguments ir iespēja ietaupīt finansu līdzekļus un palielināt savu peļņu. 

Otra strauji augoša nozare ir tehnikas attālinātās vadības un kontroles ierīces. Šis aprīkojums palīdz tehnikas īpašniekiem zināt precīzu tehnikas un operatoru atrašanās vietu pazemē, sekot tam, cik stundas ir nostrādātas, kad nepieciešamas apkopes, un citus nozīmīgus datus – ļoti daudz vērtīgas informācijas. Šim nolūkam Epiroc ir radījis datu pārraides un sadarbības platformu klientiem My Epiroc – tā ir sistēma, ar kuru iespējams aprīkot visas mūsu iekārtas. Tā var tikt savienota ar operatora mobilo tālruni un operatori var sekot tehnisko apkopju grafikam, tehnikas atrašanās vietai, piekļūt rezerves daļu pasūtīšanas sistēmai u.c. Arī šīs ierīces Baltijā kļūst arvien pieprasītākas, jo tās ir ļoti parocīgas lietošanā. 

Attiecībā uz servisa atbalstu – gan klientiem, gan vietējiem pārstāvjiem mēs nodrošinām profesionālus servisa pakalpojumus, tehniskās pārbaudes un atbalstu, tai skaitā: servisa līgumus, rezerves daļas un to komplektus, atjaunotas oriģinālās rezerves daļas, tehnikas kapitālos remontus un apmācības. 

 

Kā Jūs komentētu, kāda ir Epiroc tirgus daļa tām produktu grupām, kuras ir pieprasītas Baltijas valstīs, piemēram – pazemes kalnrūpniecības aprīkojumam Igaunijā un hidrauliskajiem darbarīkiem Latvijā un Lietuvā? 


Stāsta Magnus Mägedi: "Kas attiecas uz pazemes kalnrūpniecības aprīkojumu – lielāko daļu no Igaunijā strādājošajām tehnikas vienībām ir piegādājis Sautec AS. Mums nepieder gluži 100 % no tirgus, taču divi lielākie šīs nozares uzņēmumi, kuri nodarbojas ar derīgo izrakteņu ieguvi – Enefit Power un VKG Mine (Viru Keemia Grupp) – kuriem ir pazemes raktuves degslānekļa ieguvei Igaunijas austrumos, dod priekšroku Epiroc tehnikai. Šeit mūsu pieprasītākais produkts noteikti ir pazemes raktuvju frontālie iekrāvēji.

Runājot par hidrauliskajiem darba rīkiem un aprīkojumu – jautājums par Epiroc tirgus daļu ir ļoti sarežģīts, to ir grūti noteikt, galvenokārt šīs produktu grupas specifikas dēļ. Šeit par saviem konkurentiem nosacīti varam uzskatīt praktiski visus industriālās tehnikas ražotājus, jo ikviens no viņiem kopā ar pārstāvētā zīmola tehniku var piegādāt arī jebkādu papildaprīkojumu šai tehnikai. Tas nozīmē, ka uz pieprasītākajiem produktiem mums šeit ir ap 20 konkurentu un ir ļoti grūti piefiksēt, kurš kādu aprīkojumu klienta tehnikai ir piegādājis. Tādēļ, attiecībā uz šo produktu grupu es teiktu, ka precīzu tirgus daļu noteikt ir ļoti sarežģīti." 

 

Epiroc  piedāvājums uzņēmumiem Latvijā un Lietuvā

 

Kimmo Alakoski: "No Epiroc produktiem, kas piegādāti uzņēmumiem Lietuvā, vispieprasītākie ir tieši šie hidrauliskie darbarīki. No dažiem uzņēmumiem ir bijusi interese arī par urbšanas iekārtām un aprīkojumu, taču šī joma Lietuvā vēl nav tik plaši attīstījusies. Taču, valstī ievērojamos apmēros notiek ēku nojaukšanas darbi, īpaši Viļņas reģionā, un, attiecīgi - pieaug arī nepieciešamība veikt materiālu šķirošanu otrreizējai izmantošanai un pārstrādei. Viļņa ir jau tik liela, ka tai ir grūtības transportēt visus ēku nojaukšanas būvgružus ārpus pilsētas, bet materiālu šķirošana un pārstrāde ļauj pilsētai izmantot materiālus atkārtoti tajā pašā rajonā un ietaupīt transportēšanas izmaksas. Bez tam, līdzīgi kā Latvijā, arī likumdošana ir kļuvusi ļoti stingra un nosaka, ka ēku nojaukšanas darbos materiālu šķirošana otreizējai izmantošanai un pārstrādei ir obligāta – uzņēmumiem nav izvēles, ir jāšķiro. 

Runājot par Latviju – arī šeit pieprasītākie no mūsu produktiem ir hidrauliskie darbarīki, jo īpaši hidrauliskie āmuri. Līdz šim tas mums ir bijis ļoti pateicīgs tirgus, kaut gan jāatzīmē, ka periodiski ir vērojamas būtiskas svārstības – vienu gadu tirgus pēkšņi strauji izaug, bet jau nākamajā gadā ir ievērojams kritums. Tirgū vērojamais attīstības temps ir ļoti straujš, tādēļ tas ir ļoti mainīgs, šobrīd šis tirgus ir ļoti nestabils. Jāteic, ka tas patiesībā ir raksturīgi visām Baltijas valstīm, ja mēs salīdzinām ar pārējo Eiropu, ja nu vienīgi Igaunijā šī tirgus attīstību es varētu nosaukt par nedaudz vienmērīgāku, bet Latvijā un Lietuvā ir ievērojamas svārstības no gada uz gadu."

Magnus Mägedi: “Dažos Latvijas reģionos un Lietuvas ziemeļu daļā ir atklātā tipa virszemes karjeri, kuros strādā Atlas Copco / Epiroc klintsakmens urbšanas iekārtas, tā ka šiem klientiem mēs nodrošinām arī servisu un rezerves daļas. Dažiem Latvijas uzņēmumiem Epiroc ir piegādājis urbšanas platformas, kas pārsvarā ir tikušas iegādātas lietotas, piemēram, SIA BalRock Latvija, SIA Sprādziens un SIA Dinamix. Hidrauliskā aprīkojuma ziņā viens no mūsu lielākajiem klientiem Latvijā ir SIA Knauf, kas izmanto Epiroc hidrauliskos āmurus. Līdzīgi kā Lietuvā, arī Latvijā mēs vēlamies piegādāt arvien vairāk Epiroc ēku nojaukšanas aprīkojumu. Valstī joprojām ir ļoti daudz vecu, padomju laika ēku, kuras atrodas pilsētu centros, tādēļ tās nav iespējams nojaukt spridzinot, ir jāizmanto saudzīgāki paņēmieni. Šim nolūkam Epiroc piedāvā pilnu speciālā aprīkojuma klāstu materiālu šķirošanai.”


Magnus Mägedi

 

Vai Epiroc piedāvā saviem klientiem arī kādas tehnikas un aprīkojuma finansējuma iespējas?

 

Magnus Mägedi: Kā lielākajam vairumam tehnikas ražotāju, arī mums ir pašiem savs finanšu instruments - Epiroc Finance, taču līdz šim Baltijā vēl nav daudz klientu, kuri to ir izmantojuši. Igaunijā, piemēram, gadījumā, ja uzņēmums iegādājas jaunu tehnikas vienību vai iekārtu, tam ir izdevīgāk izmantot finansējumu, kuru piedāvā Igaunijas Banka.

Epiroc Finland, Epiroc klientu centrs un vietējie pārstāvji Baltijā

Epiroc Finland Oy AB (Somija) ir uzņēmums ar 60 darbiniekiem, klientu centru Vantaa, servisa centru Kemi un atbildību par Epiroc pārstāvniecību arī Baltijā. Pēc atdalīšanās no Atlas Copco, 2018. gadā, Epiroc vēlējās palielināt savu klātbūtni Baltijas reģionā un izlēma izveidot atsevišķu Baltijas klientu centru. Sautec AS ir uzņēmums, kurš jau vēsturiski darbojās pazemes kalnrūpniecības nozarē Igaunijas austrumu reģionā, tādēļ šī uzņēmuma iegāde bija loģisks Epiroc lēmums. Šobrīd Sautec pilda Epiroc pārstāvniecības Baltijas reģionā centrālo lomu, ar klientu centru Igaunijā, kurš atbalsta produktu pārstāvniecības Latvijā un Lietuvā. 

Kimmo Alakoski: "Viens būtisks aspekts, kas ir jāņem vērā, runājot par Baltijas reģionu, ir tāds, ka arī mūsu klienti kļūst par starptautiskiem uzņēmumiem – liela daļa no viņiem jau tagad darbojas vai nu visās trīs Baltijas valstīs, vai vismaz divās no trim, jo īpaši tie uzņēmumi, kuri izmanto mūsu lielgabarīta tehnikas vienības vai iekārtas. Tādēļ arī mēs pielāgojam savu darbības modeli un šis bija papildus iemesls Sautec iegādei. Jo īpaši domājot par hidrauliskajiem darbarīkiem, mums ir ļoti svarīgi, lai katrā reģionā būtu klientu centrs, un vietējās pārstāvniecības katrā valstī, kaut gan reizēm tie klienti, kuri paši darbojas starptautiskā mērogā, tomēr izvēlas sadarboties ar lielāku partneri - tādu, kurš spēj nodrošināt servisa pakalpojumus un rezerves daļu piegādes plašākā reģionā. Tādējādi, ar Sautec Igaunijā mēs varam apkalpot klientus visā Baltijā – vai nu sadarbojoties ar vietējām pārstāvniecībām Latvijā un Lietuvā, vai - ar lielākajiem klientiem strādājot tiešā veidā." 

 

Kāds ir Epiroc sadarbības modelis ar vietējām pārstāvniecībām Latvijā?

 

Kimmo Alakoski: "Latvijā ir divi vietējie piegādātāji, ar kuriem sadarbojamies - SIA Kono un SIA Kurt Koenig Celtniecības Mašīnas Latvija. Kurt Koenig pārstāv mūsu hidrauliskos darbarīkus, jo īpaši hidrauliskos āmurus, bet Kono nodrošina kvalificētus servisa pakalpojumus un Latvijas teritorijā pārstāv Epiroc urbšanas platformas virszemes karjerizstrādei. Lietuvā mūsu produktu pārstāvis ir UAB Elremta - Mastermann, uzņēmums, kas atrodas Kauņā, ar vairākām atbalsta filiālēm visā Lietuvas teritorijā." 

Magnus Mägedi: "Attiecībā uz hidrauliskajiem darbarīkiem - bieži ir tā, ka klienti arī šo aprīkojumu izvēlas iegādāties no tā industriālās tehnikas dīlera, no kura ir iegādājušies pašu tehnikas vienību. Ikvienam klientam vienmēr būs iespēja izvēlēties – pirkt hidrauliskos darbarīkus caur vietējo piegādātāju, industriālās tehnikas dīleri vai no Epiroc. Daži klienti uzskata, ka viņiem ir ērtāk sadarboties ar industriālās tehnikas dīleri, kurš var palīdzēt piemeklēt viņu tehnikas vienībai atbilstošāko darbarīku pēc izmēra, jaudas un citiem parametriem."  

Kimmo Alakoski: "Sadarbības modelis ir tāds, ka primāri kontaktu ar klientiem uztur mūsu vietējie produktu pārstāvji, taču atsevišķos gadījumos vai - attiecībā uz atsevišķiem klientiem, var būt izņēmumi. Striktu robežu nav, tas ir atkarīgs arī no katra klienta vēlmēm, darbības jomas un no katras produktu grupas. Jebkurā gadījumā mūsu komanda Igaunijā sniedz atbalstu un konsultācijas gan klientiem, gan vietējām pārstāvniecībām arī Latvijā un Lietuvā."

 

Šis laiks, kādā mēs dzīvojam, ir parādījis, cik viegli pasauli spēj satricināt tāds šķietams nieks, kā tikai vīruss. Tas mūs visus ir piespiedis uz brīdi apstāties, apdomāt un, iespējams, arī izsvērt, kas ir tās vērtības, saskaņā ar kurām dzīvojam – gan personīgajā, gan profesionālajā nozīmē. Vai,- un kādus lēmumus tas ir licis pieņemt uzņēmumam vai Jums personīgi?

 

Kimmo Alakoski: "Es nevaru nodalīt uzņēmuma pārstāvētās vērtības no savām personīgajām, man tas ir viens un tas pats. Atbildot uz šo jautājumu – es vienmēr esmu uzskatījis, ka mums ir jāveido cieša sadarbība ar vietējām produktu pārstāvniecībām un piegādātājiem, un Epiroc bija spēris soli šajā virzienā jau pirms globālās pandēmijas. Taču šobrīd, ņemot vērā visus pārvietošanās ierobežojumus starp valstīm un dažviet arī valstu iekšienē, arvien vērtīgākas kļūst tās sadarbības saites, kas mums ir ar vietējiem cilvēkiem katrā, pat vismazākajā tirgus reģionā un valstī. Vairāk kā jebkad agrāk ir svarīgi, lai mums būtu iespēja sazināties ar vietējo pārstāvniecību, un, jo īpaši – lai tāda iespēja būtu mūsu klientiem – kāds, kurš runā vietējā valodā un var operatīvi nodrošināt klientam nepieciešamo atbalstu - produktu vai pakalpojumu, vai sazināties ar ražotāju. Tā ka vietējo pārstāvniecību loma pēdējā laikā ir ievērojami palielinājusies.  Es vienmēr esmu ticējis vietējās kompetences vērtībai, un tagad arī citi mani kolēģi sāk to novērtēt un apjaust, ka iepriekš pieņemtais lēmums veidot reģionālos klientu centrus, bija pareizs. Šī ciešākā sadarbība ar vietējiem piegādātājiem būs mums ļoti nozīmīga arī turpmāk – tā mums palīdzēs kļūt par daudz labāku partneri mūsu klientiem. 

Epiroc piedāvāto produktu klāsts ir tik plašs, ka vienam pārstāvim nebūs iespējams nosegt visas produktu grupas, jo īpaši tik mazā tirgū, kāds ir Baltijas valstīs. Ir virkne produktu, kurus mēs šajās valstīs piegādāsim varbūt - vienu vienību reizi desmit gados, līdz ar to, atsevišķu Epiroc organizāciju Baltijā izveidot šobrīd nav lietderīgi. Taču varam sadarboties ar uzņēmumiem, kuriem pamatā ir katram savs bizness, piedāvājot viņiem iespēju pārstāvēt kādu no mūsu produktu grupām vietējā tirgū kā papildus atbildību." 

 

Visbeidzot – no visa Epiroc produktu klāsta – kas ir Jūsu lepnums?

 

Kimmo Alakoski: "Hidrauliskie āmuri. Tas ir mans lolojums, ar šo produktu grupu esmu darbojies visilgāk uzņēmuma ietvaros, un tā ir arī produktu grupa, kurā mēs esam līderi pasaules mērogā." 

Magnus Mägedi: "Automatizācija un elektrifikācija arī noteikti ir divas jomas, kurās mēs lepojamies ar savu produkciju un kuras turpinās attīstīties arī nākotnē."

Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Elīna Treimane

Saistītie raksti