Ritchie Bros. izsole INTERVIJA

Ritchie Bros izdevīga iespēja pārdot un iegādāties tehniku Ziemeļvalstīs

Uzņēmums Ritchie Bros. ir lielākais industriālās tehnikas izsoļu rīkotājs pasaulē, kas jau kopš 1958. gada palīdz tūkstošiem uzņēmēju gan pārdot, gan iegādāties sev interesējošo tehniku. Uzņēmums piedāvā visdažādākās vienības, kas saistītas ar celtniecību, transportu, mežizstrādi, lauksaimniecību un citām nozarēm.

Globālajā tīklā Ritchie Bros. savieno klientus vairāk nekā 40 izsoļu vietnēs no visdažādākajām valstīm. Jau gandrīz divas dekādes Ritchie Bros. palīdz dažādiem klientiem iegādāties un pārdot tehniku arī Baltijā. Ne tikai celtniecības, bet arī tehnikas īres uzņēmumi, zemnieki, transporta nozarē strādājošie, bankas un līzinga uzņēmumi izmanto Ritchie Bros., lai efektīvi pārvaldītu savā rīcībā esošos resursus. Ar uzņēmuma darbību un izsoļu kārtību mūs iepazīstināja Ritchie Bros. pārstāvis Baltijas valstīs – Jans Berkovičs (Jan Berkovitch) no Igaunijas.


Celtniecības tehnika un ar to saistītās nozares vienmēr ir bijusi svarīga izsoļu uzņēmuma daļa – liela daļa klientu ir tehnikas nomas uzņēmumi, kuru pieprasījumu iespējams apmierināt pilnībā, sniedzot iespēju gan iegādāties, gan tirgot ne vien pašas mašīnas, bet arī kompresorus, ģeneratorus, motora daļas u.c. Kā stāsta J. Berkovičs, frontālie iekrāvēji ir nozīmīga Ritchie Bros. tirgus daļa, un katrā no izsolēm tiek pārdoti vairāki desmiti visdažādāko modeļu, ļaujot secināt, ka šī veida mašīnas pieprasījuma ziņā ierindojas otrajā vietā uzreiz pēc eskavatoriem.


Ritchie Bros. organizētās izsoles ir liela mēroga pasākumi, kuros tiek pārdots tūkstošiem dažādu vienību – kravas automašīnas, lauksaimniecības tehnika, industriālā tehnika, aprīkojums, kā arī rezerves daļas. Ritchie Bros. izsolēs tiek tirgota gan pilnībā jauna, gan lietota tehnika un rezerves daļas. Īpašu ierobežojumu tehnikas tirgošanai nav – vien tas, ka jābūt apliecinājumam, ka pārdodamais objekts patiesi atrodas pārdevēja īpašumā.


Vistuvākā vieta Baltijas un Ziemeļu valstīm, uz kuru tiek nogādāta tehnika izsoles veikšanai, ir Mērdikā (Moerdijk), Nīderlandē, kas atrodas aptuveni 50 km no Roterdamas un Antverpenes ostām, tā nodrošinot ērtu tehnikas transportēšanu starp valstīm. Izsoļu laukums atrodas ostas teritorijā, kas nozīmē zonu bez nodokļiem (tax-free).


Situācija ar COVID-19 vīrusu ir ietekmējusi arī Ritchie Bros. izsoļu gaitu. Pirms vīrusa izraisītajiem ierobežojumiem izsoles lielajai tehnikai mēdza notikt klātienē, pircējiem ierodoties uz vietas apskatīt interesējošo tehniku, vēlāk sēžot vienā telpā ar izsoles vadītāju un skaļi saucot savas likmes. Taču, tā kā pēdējo 20 gadu laikā Ritchie Bros. daudz ieguldījuši tiešsaistes izsoļu attīstībā, situācijā ar COVID-19 uzņēmums spēja pilnībā pāriet uz izsoļu norisi neklātienē. Tagad visas izsoles notiek tiešsaistē – tehnika, kura paredzēta pārdošanai, atrodas kādā no Ritchie Bros. izsoļu laukumiem, un cilvēkiem no visas pasaules ir līdzvērtīgas iespējas pieslēgties izsolei ar interneta starpniecību. Izsoļu nams nenosaka minimālās likmes, tādējādi pēc noteikumiem pārdodot tehniku tam pircējam, kas gatavs solīt vislielāko summu.


J. Berkovičs atzīst, ka bez vīrusa izraisītajiem ierobežojumiem, pilnīga pāreja uz izsoļu rīkošanu neklātienē nebūtu notikusi tik strauji, taču tā izdevusies negaidīti veiksmīga, piesaistot rekordlielu potenciālo pircēju skaitu un tehnikas pārdevējiem sasniedzot augstākos pārdošanas rādītājus. Nesenākajā izsolē šī gada septembrī, kas norisinājās Mērdikā, piedalījās vairāk nekā 2600 dalībnieku, un tajā izdevās pārdot vairāk nekā 4100 vienību no 338 uzņēmumiem, tostarp 40 no Baltijas valstīm.

Interesentiem no Baltijas, kas vēlas ar savu tehniku piedalīties izsolē, visērtāk ir sazināties ar Janu Berkoviču, saskaņot nianses un slēgt līgumu. Pārstāvis vienmēr iesaka pirms pārdošanas tehniku pēc savām iespējām sakopt – veikt nelielus remontdarbus, kārtīgi to nomazgāt. Protams, jo labākā tehniskajā un vizuālajā stāvoklī ir mašīna, jo vērtīgāka tā ir pārdošanai izsolē. Ritchie Bros. pēc vienošanās piedāvā veikt nelielus remontdarbus, kā arī pēc vajadzības nodrošina tehnikas transportēšanu uz izsoles fizisko norises vietu.



Latvijā Ritchie Bros. pakalpojumus regulāri izmanto 40 – 50 uzņēmumu. Kopš 2016. gada ar Ritchie Bros. regulāri sadarbojas arī uzņēmums Storent. Savā pieredzē ar žurnālu Industrija dalījās Storent pārdošanas vadītājs Māris Bisnieks.


Par iespēju tirgot tehniku caur šo izsoļu uzņēmumu Storent pārstāvji uzzinājuši, piedaloties starptautiskajās izstādēs, tiekoties ar rūpnīcu pārstāvjiem, papildinot zināšanas ar internetā un industrijas izdevumos atrodamo informāciju. Pirms četriem gadiem, veicot pirmo testa mēģinājumu ar pāris tehnikas vienībām, izdevās iepazīties ar procesu un rezultātiem, kādus iespējams sagaidīt.


M. Bisnieks skaidroja, ka interese par sadarbību ar Ritchie Bros. Eiropas filiāli galvenokārt saistīta ar iespēju pārdot lietotu celtniecības tehniku, lai varētu iegādāties tās vietā jaunas, produktīvākas tehnikas vienības. Atsevišķos gadījumos ir bijusi interese arī par specifiskas mazlietotas tehnikas iegādi, bet šāda veida darījumi līdz šim vēl nav notikuši.


Storent pārstāvis atzina, ka līdz ar dalību izsolēs izdevies pārdot tehniku, kas iegādāta kopš uzņēmuma pašiem pirmsākumiem un dibināšanas 2008. gadā – attiecīgi bijusi vecāka par 8 – 10 gadiem, tā ļaujot samazināt vecās tehnikas īpatsvaru kopējā parkā un remontdarbu slogu tehniskajam departamentam. Pārdotās tehnikas sarakstā ir tādas vienības kā frontālie iekrāvēji, mini ekskavatori, universālie iekrāvēji, teleskopiskie iekrāvēji, dažāda veida lifti un pacēlāji, grunts veltņi, blietēšanas tehnika u.c.


Kopumā M. Bisnieks lietotās tehnikas realizāciju izsolē vērtē pozitīvi, jo izdevies pārdot ievērojamu apjomu dažādas tehnikas īsā laika posmā – pat vienā dienā – un saņemt visu darījuma summu pāris nedēļu laikā. Pārstāvis uzskata, ka tas visticamāk nebūtu iespējams, organizējot tehnikas pārdošanu citos pārdošanas kanālos, jo attiecīgi tam būtu nepieciešams veltīt vairāk uzmanības un resursu, tā ievērojami pagarinot procesu. Tajā pašā laikā M. Bisnieks uzskata, ka dažādiem uzņēmumiem var būt atšķirīga pieeja pirkšanas paradumiem un kritērijiem, izvēloties lietotu tehniku, ko ietekmē resursu apmēri, tirgus piedāvājumu pārzināšana un citi faktori, kas palielina iespējas nesasniegt vēlamo rezultātu ar izsoles palīdzību, taču Storent vajadzībām šis tirgošanas veids izrādījies tiešām veiksmīgs.

Storent pieredze rāda, ka process ir atkarīgs no pašu darba iekšējās organizācijas, informācijas saskaņošanas ar izsoles pārstāvi un sadarbības ar loģistikas kompānijām. Līdz šim process vienmēr noritējis bez sarežģījumiem: sākumā tiek sagatavots pārdodamās tehnikas saraksts, tad to nosūtīta    izsoles    pārstāvim un saskaņo laiku,   kurā vēlams nogādāt tehniku uz izsoles norises vietu, iepriekš noslēdzot sadarbības līgumu un vienojoties par izsoles pakalpojumu izmaksām.

Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Dārta Dīriņa

Saistītie raksti