UNICONTROL – Mašīnkontroles sistēma, kas saprot operatorus.

2022. gada septembra beigās uzņēmuma Partneri DS atvērto durvju dienu laikā uz Komatsu PC170 LC kāpurķēžu ekskavatora tika uzstādīta un demonstrēta Latvijā pirmā Unicontrol 3D mašīnkontroles sistēma ekskavatoriem. Pateicoties atšķirīgai pieejai sistēmas programmatūras izstrādē, kur uzmanības centrā ir operatora vajadzības, Dānijas uzņēmums Unicontrol sola operatoriem saprotamāku, vienkāršāk lietojamu un elastīgu – katram reģionam, katrai tehnikai un pat katram operatoram pielāgojamu – mašīnkontroles sistēmu. 

Lai iepazītos ar uzņēmuma filozofiju un uzzinātu, ar ko Unicontrol 3D mašīnkontroles sistēmas atšķiras no Latvijā jau pazīstamo zīmolu līdzīgām, uz tehnikas uzstādāmām, 3D mašīnkontroles sistēmām, aicinājām uz sarunu uzņēmuma Līdzdibinātāju un Klientu attiecību vadītāju Ehsanu Eklu (Ehsan Ekhlas, Unicontrol Chief Customer Officer & Co-founder).



Unicontrol ir Dānijas uzņēmums, mēs izstrādājam programmatūru, kas ir Unicontrol sirds – tā ir mašīnkontroles sistēma, kuru mēs esam radījuši pilnībā, no nulles. Tā, vispārīgi, runājot, līdz šim visas pieejamās mašīnkontroles sistēmas ir radījuši mērnieki – tās ir piemērotas mērniekiem. Taču tiem, kuri sēž tehnikas kabīnē, parasti nav pieredzes mērniecībā – viņi zina, kā strādāt ar tehniku, viņi labi prot savu darbu, taču viņi nav mērnieki, tādēļ šādas mašīnkontroles sistēmas priekš viņiem ir ļoti sarežģītas.

Mēs sapratām, ka, vairumā gadījumu, šādas mašīnkontroles sistēmas operatoriem ir ļoti dārgs risinājums – viņi maksā par kursiem, lai saprastu, kā šādas sarežģītas sistēmas darbojas un kā ar tām strādāt, taču, atnākot uz darbu pēc pāris dienām – piemēram, pēc nedēļas nogales – 80-90 % šo zināšanu jau ir aizmirsušās, tādēļ lielākā daļa operatoru izmanto tikai 1-2 sistēmas funkcijas. 

Mēs sapratām, ka mēs varam to mainīt, ka tas ir kaut kas, ar ko mēs varētu strādāt un šo situāciju uzlabot. Tā arī bija mūsu uzņēmuma izveides pamatdoma – mēs vēlējāmies, lai operatoriem ar šādu sistēmu strādāt būtu vienkārši, un sākām strādāt pie programmatūras ar pilnīgi atšķirīgu redzējumu, nekā tas bija darīts līdz šim – noliekot centrā operatoru – domājot no operatora skatupunkta, izejot no viņa vajadzībām. Mēs gribējām radīt mašīnkontroles sistēmu PRIEKŠ operatoriem, tādēļ mēs to darījām KOPĀ AR operatoriem.

Es uzsāku dialogu ar vairākiem būvuzņēmumiem – gan tādiem, kam ir tikai viena tehnikas vienība, gan tādiem, kuros strādā ap 600 darbinieku, un atsauksmes par mūsu ideju bija pozitīvas – ka būtu labi, ja mēs šādu sistēmu radītu. Tad mēs sākām pētīt precīzāk, jautājot – kas no visa iespējamā ir vēlams, un kas ir vajadzīgs. Visu to, kas ir vēlams mēs atlikām nedaudz malā, un koncentrējāmies uz to, kas viņiem ir vajadzīgs, domājot, kāda programmatūra spētu to nodrošināt. Un ikreiz, kad mēs programmatūras izstrādē pavirzījāmies kādu soli uz priekšu, mēs jautājām operatoriem – "kā ir tagad?", saņēmām viņu atsauksmes un iestrādājām nepieciešamās izmaiņas. Tāds bija mūsu sākums.


Uzņēmums Unicontrol tika dibināts 2018. gada decembrī, un 2019. gada septembrī mēs laidām klajā savu pirmo produktu Dānijā. Mēs bijām 3 cilvēki, un mēs zinājām, ka vēlamies kļūt par starptautisku uzņēmumu, tādēļ 2020. gada jūlijā mēs piesaistījām uzņēmumam investorus un sākām savu starptautisko ceļojumu. Pirmie soļi starptautiskajā tirgū bija sadarbībā ar mūsu dīleriem – Unisystem Polijā un L5 Zviedrijā – un, pateicoties šai sadarbībai, mēs sapratām, ka mašīnkontroles sistēmas netiek izmantotas visās valstīs vienādi. Dānijā mašīnkontroles sistēmas izmanto citādi, nekā tās izmanto Zviedrijā, un citādi, nekā Polijā – katrā valstī klienti vēlējās atšķirīgas iespējas. Lai mēs spētu šādas, katrā valstī atšķirīgas, iespējas nodrošināt, tajā pašā laikā saglabājot vienkāršo programmatūru, kādu bijām radījuši operatoriem, mums radās doma par masveida pielāgošanas risinājumu. 

Šī masveida pielāgošana nozīmē to, ka mēs radījām un iestrādājām sistēmā 70 dažādas iespējas, jeb funkcijas, no kurām katrs mūsu dīleris var izvēlēties tikai tās, kuras ir nepieciešams aktivizēt viņa pārstāvētajā reģionā. Un šo funkciju klāstu mēs pastāvīgi pilnveidojam un paplašinam – esošajām nemitīgi tiek pievienotas arvien jaunas. Tas palīdz mums būt patiešām elastīgiem – ja vietējam dīlerim ir nepieciešama kāda funkcija, mēs viņam to varam aktivizēt, neko nemainot dīleriem citās valstīs. 
Piemēram – ceļa vai drenāžas slīpuma aprēķināšana – dažās valstīs to mēra procentos, citviet – grādos, un to ir iespēja izvēlēties. Tāpat – dažviet vizuālajā atspoguļojumā sistēmā izmanto krāsu kombināciju "zaļš – dzeltens – sarkans", kamēr citās valstīs izmanto "zils – dzeltens – sarkans". Un šādu, šķietami sīku, detaļu, no kurām ir iespējams izvēlēties, ir ļoti daudz. Mēs esam uzbūvējuši programmatūru tā, ka ir iespēja izvēlēties no šīm funkcijām sev nepieciešamās un atbilstošākās, taču tas nav obligāts priekšnosacījums, lai ar sistēmu varētu strādāt. Tas nozīmē arī to, ka tiem operatoriem, kuri tikai nesen sākuši strādāt ar 3D sistēmu, ir iespēja strādāt ar patiešām vienkāršu programmatūru, un, jo vairāk pieredzes viņi iegūst, jo sarežģītākas funkcijas viņi var aktivizēt – to var izdarīt gan valsts līmenī, gan katram klientam individuāli, un arī – katrai mašīnai atsevišķi.


Vai šīs iespējas ir pieejamas bez papildus maksas?
Jā, tās ir bez papildus maksas – visas iespējas ir iekļautas komplektācijā. Jūs varat iesēdināt kabīnē tādu operatoru, kuram nav nekādas pieredzes ar 3D sistēmu, vai tādu, kuram ir 10 gadu peredze – Unicontrol sistēmu var pielāgot katra operatora zināšanu līmenim. Mūsu redzējums ir – lai ikvienam operatoram būtu pieejama viņam saprotama, vienkārši lietojama sistēma. Un, kamēr programmatūra visu laiku mainās, aparatūra nemainās. Tādējādi mēs novēršam trokšņus operatoriem – mēs likvidējam visu lieko, lai viņiem būtu vienkārši strādāt. Viss, kas operatoriem nepieciešams, ir rokas stiepiena attālumā – viņi var izvēlēties dažādus skatupunktus, pietuvināt, attālināt, skatīties 3D formātā, viņi var izmantot mūsu piedāvāto iCloud platformu, lai uzglabātu tur projektus vai radītu paši savus, sešas pogas labajā pusē, kas jānospiež vai jātur – tas ir vienkārši. Planšete ir uz Android bāzes, tā ka operatoram ir iespēja izmantot savu e-pastu, lielāki uzņēmumi izmanto arī paši savas lietotnes, kurās tiek atzīmētas, piemēram, nostrādātās stundas. Mēs redzam arī to, ka daži uzņēmumi izmanto planšetes arī savai iekšējai dokumentācijai – darba laikā operators var digitāli pierakstīt vai nofotografēt to, kas ir jāpiefiksē, un nosūtīt šos datus saglabāšanai iCloud platformā – tas ir ļoti ērti un sniedz operatoram iespējas strādāt elastīgāk, pavisam citā pakāpē.

Vai Jūs teiktu, ka šāda elastības pakāpe, kādu Unicontrol piedāvā operatoram, ir viena no īpašībām, ar ko Jūsu radītā 3D sistēma atšķiras no Jūsu konkurentu 3D sistēmām?
Es tā domāju. Manuprāt, tā ir viena no lielākajām atšķirībām, jo mūsu sistēma ir ļoti elastīga. Katrs var to pielāgot un izmantot pēc nepieciešamības – lai gan platforma ir viena un tā pati, tā ir pielāgota katram reģionam un katram lietotājam. Un otra lieta, kas mūs dara atšķirīgus no konkurentiem, ir fakts, ka mēs esam t.s. "interneta laikmeta" (born online) paaudze – visām mūsu sistēmām ir interneta savienojamība, un 90-99% no tiem izaicinājumiem, ar kādiem sastopas operatori, mēs varam atrisināt no sava biroja. Kad klients zvana, mēs varam pieslēgties sistēmai un diagnostikas modulī apskatīties, kas notiek – ko operators dara un kā uzvedas tehnika. Tas nozīmē, ka mēs varam daudz ātrāk novērst sarežģījumus un palīdzēt klientiem atsākt darbu. Galvenās lietas, ar ko mūsu sistēma atšķiras no citām, ir – vienkāršība un lietošanas ērtums, pielāgojamība dažādās pakāpēs, un sasniedzamība – tas atbalsta līmenis, kādu klientiem nodrošinām mēs un mūsu dīleri. Plus – cena, kas ir 30-40% zemāka par konkurentu piedāvāto.


Kas ir tie iemesli, kādēļ Jūs spējat piedāvāt savu produktu par cenu, kas tik ievērojami atšķiras no konkurentu piedāvātās?
Kopumā – mēs sākām strādāt salīdzinoši nesen, un mūsu Unicontrol filozofija ir tāda, ka mēs vēlamies darīt to, ko mēs protam vislabāk, 
respektīvi – radīt un izstrādāt programmatūru. Kādēļ mums censties radīt pašiem savus displejus, ja Samsung tajā iegulda miljardus un mēs varam lietot viņu piedāvāto tehnoloģiju ar tās nodrošināto ātrumu? Tas pats attiecas uz sensoriem – mēs sadarbojamies ar labākajiem sensoru ražotājiem pasaulē, viņiem ir zināšanas un pieredze, viņi ir radījuši šo tehnoloģiju, un mēs to varam lietot. 
Šāda pieeja ļauj mums gan radīt labāku produktu pašiem, gan arī piedāvāt to klientiem par labāku cenu. Pie tam – šādi mēs esam arī konkurētspējīgāki, piemēram – ja pēc 3-4 gadiem būs pieejami jauna tipa sensori, mēs savus sensorus vienkārši nomainīsim uz jaunajiem, nevis būsim spiesti mainīt sava produkta ražošanas līniju, pārstrādāt to, investējot līdzekļus ražošanā. Tad labāk mēs ieguldam savu naudu klientu atbalsta pilnveidošanā – koncentrējamies uz to, lai uzklausītu un analizētu klientu atsauksmes – kā operatori izmanto mūsu sistēmu, kā ar to strādā dīleri, ar kādiem izaicinājumiem viņi sastopas un kā mēs varam viņiem palīdzēt. 

Mēs esam jauns uzņēmums, mēs sākām ar mašīnkontroles programmatūras izstrādi ekskavatoram 2019. un 2020. gadā. 2021. gada rudenī mēs laidām klajā frontālā iekrāvēja mašīnkontroles sistēmu, mazliet vēlāk arī risinājumu universālajam iekrāvējam, šī gada jūnijā/jūlijā – GNSS rovera programmatūru, un pēc pāris dienām laidīsim klajā savu mašīnkontroles sistēmas risinājumu buldozeriem, greideriem, kompaktiekrāvēju aprīkojumam un skrēperiem. Tā ka – ļoti īsā laika periodā esam radījuši pilnu mašīnkontroles risinājumu produktu klāstu zemes darbu tehnikai. Tas ir bijis iespējams tikai tādēļ, ka mums ir uzticami aparatūras piegādātāji – mums nav jāiegulda savs laiks un līdzekļi aparatūras izstrādē, mēs tos varam ieguldīt programmatūras izstrādē, uzlabojot un pilnveidojot tās darbību, un attīstot savu sadarbību ar aparatūras ražotājiem, kā rezultātā ieguvēji ir visi – gan mūsu klienti, gan mūsu sadarbības partneri.

Runājot par servisu, industriālās tehnikas nozarē ir sekojoša situācija – ja tehnikas dzinējs un pati tehnikas vienība ir divu 
atšķirīgu ražotāju produkti, tad tas var ietekmēt servisa pakalpojumu sniegšanas procesu un ātrumu. Kāda situācija ir Unicontrol gadījumā ar aparatūru un tām sistēmas komponentēm, kas nav jūsu izstrādātas? Ja kāds sensors "iziet no ierindas", vai klientam ir jāsazinās ar sensora ražotāju, jeb tas tiek risināts ar Unicontrol starpniecību un klientam ir jāsazinās ar vietējo pārstāvi?
Jā, klientam ir jāsazinās ar mūsu pārstāvi, viņam nav jāmeklē sensora ražotājs. Tas pats attiecas arī uz planšeti – viss, ko Unicontrol ir piegādājis klientam, ir mūsu atbildība. Mēs pārdodam sistēmu pilnā komplektācijā – pilnvērtīgu 3D mašīnkontroles sistēmu, ieskaitot antenas, kabeļus, planšeti, sensorus, utt. – visu, kas šajā komplektā ietilpst.

Tātad, ja planšete pēkšņi "iziet no ierindas", Jūs nesakāt – tā ir Samsung vaina, jo viņi ražo švakas planšetes? 
Nē, protams, ka nē. Ja es klientam piegādāju produktu, tad es lepojos ar to, ka es piegādāju tādu produktu, kas strādā. Ja es esmu klientam piegādājis švaku planšeti, tad tā ir mana vaina – kādēļ es neizvēlējos labāku? Kur bija problēma? Ja kas tāds atgadās, tad man ir jātiek ar to skaidrībā un tas jāatrisina.
Runājot par garantiju – Unicontrol sistēmai ir 
2 gadu standarta garantija, kuru klients pieprasa mums caur vietējo pārstāvi. Garantija attiecas uz visām komponentēm, izņemot kabeļus. Par papildus maksu mēs piedāvājam arī pagarināto garantiju – to var iegādāties uz papildus 3 gadiem.


Cik ilgs laiks kopš Jūsu uzņēmuma darbības sākuma pagāja, līdz Jūs radījāt pirmās programmatūras pirmo versiju?
Šis ir tas, uz ko mēs raugāmies mazliet citādi. Man patīk teikt, ka – ideāls produkts nav iespējams. Bieži vien, radot kādu produktu, Jums šķiet, ka Jūs paši savā nodabā to izstrādāsiet un pilnveidosiet līdz ideālam – ka Jūsu komanda noteikti zin, kādam tam ir jābūt, lai tas būtu ideāls, utt. Es nepiekrītu šādam viedoklim. Jūs varat DOMĀT, ka Jūs zinat, ko klients vēlas, bet patiesībā Jūs to nezināt līdz tam brīdim, kad Jūsu produkts ir nonācis pie klienta.

Mēs dibinājām savu uzņēmumu 2018. gada decembrī un savu pirmo produktu mēs oficiāli laidām klajā 2019. gada septembrī, tā ka varētu 
sacīt – tas prasīja mazāk par vienu gadu. Taču patiesībā – tas ceļš, kas ejams no brīža, kad jauns produkts tiek palaists tirgū, līdz brīdim, kad klienti ar šo produktu ir apmierināti, ir daudz garāks. Mūsu pirmais produkts bija nonācis tirgū, un, par spīti visiem izmēģinājumiem un pārbaudēm, ko bijām pirms tam veikuši, tā darbībā bija sarežģījumi, bija kļūdas, kuras mums bija jānovērš. 
Tur jau ir tā "jautrība" – kamēr Tu esi sajūsmā par to, ka ir izdevies radīt jaunu produktu, Tu sēdi ar klientiem pie viena galda un aizrautīgi stāsti, kā tūlīt viss strādās, tikmēr pilotprojektu klienti ir atsaucīgi un saprotoši. Taču, tiklīdz Tu šo produktu kādam pārdod, un, ja tā sistēma pēkšņi nestrādā, tad viņi zvana un kliedz – aizvāciet to sistēmu no manas tehnikas!

Mēs ticējām, ka galvenais ir spēt sniegt klientiem atbalstu un nodrošināt labu servisu – uzklausīt viņus, atļaut izteikt visus pārmetumus, ļaut viņiem izlādēt emocijas, un tad atrisināt radušos sarežģījumus. Un pēc tam klients mums zvana nākamajā dienā un vēlas iegādāties vēl divas Unicontrol sistēmas, neskatoties uz to, ka tās pirmās sistēmas darbībā sākotnēji bija kļūdas. Mēs ne vien cenšamies radīt labu produktu, mēs cenšamies to pielāgot klienta vajadzībām, un lai tas izdotos, reizēm ir nepieciešama atšķirīga pieeja. Mēs pastāvīgi attīstam savus produktus – mūsu sistēmas jopropjām nav pabeigtas, tās arvien ir iespējams uzlabot un papildināt. Es nevaru teikt, ka kāda no Unicontrol sistēmām ir "pabeigta", jo – ko "pabeigts" patiesībā nozīmē?

Pabeigts ir... pabeigts*. (Finished is... finished).
Jā. Un šis ir vēl viens uzskats, kuram es pilnībā piekrītu – ja Tu pārstāj ieviest jauninājumus, ja Tu pārstāj attīstīties un augt, tad Tu faktiski jau esi sācis virzīties lejup.

Vai arī – tajā brīdī, kad Tu esi nonācis tur, kur uzskati sevi par vislabāko? 
Es domāju, ka Tu vari būt vislabākais un to apzināties, taču jautājums ir par Tavu attieksmi pret citiem – tad, kad Tu esi kļuvis par to vislabāko. Tu vari būt vislabākais un turpināt ieviest jauninājumus un augt, taču nedrīkst aizmirst par atbalstu klientiem – tiem, kuri Tavu sistēmu pērk, kuri par to maksā un to lieto. Mums var ienākt prātā lieliskas idejas, mēs varam teikt – šis ir tas jaunums, kas vajadzīgs – bet kā mēs to zināsim, ja mēs nepajautāsim saviem klientiem? Šī ir tā filozofija, kurai mēs cenšamies sekot. Mēs vēlamies pastāvīgi ieviest jauninājumus, un padarīt tos vienkārši un droši lietojamus.



Tas, ka Jūs sākāt ar mašīnkontroles sistēmas izstrādi ekskavatoriem, visticamāk, izskaidro arī to, kāpēc tā ir līdz šim visvairāk 
pārdotā Unicontrol sistēma?
Jā. Mašīnkontroles sistēma ekskavatoriem ir absolūti pirmajā vietā. Un, manuprāt, viens no iemesliem ir arī tas, ka mēs savu darbību sākām Skandināvijā, kur ekskavatori tiek izmantoti ļoti plaši, praktiski jebkurā darbā – Skandināvijā ekskavatori ir visvairāk pārdotā tehnikas grupa.

Un kura Jūsu sistēma pārdošanas apjomu ziņā ir otrajā vietā? 
Tā ir Unicontrol mašīnkontroles sistēma frontālajiem iekrāvējiem. Tad nāk risinājums universālajiem iekrāvējiem, taču tas ir pieejams tirgū salīdzinoši nesen.

Atgriežoties pie sistēmas funkcionalitātes – kā Jūs komentētu faktu, ka Unicontrol nav savienota ar mašīnas hidraulisko sistēmu, tā atļaujot operatoram strādāt arī ārpus projektā norādītajiem parametriem?
Jā, tā ir taisnība – šobrīd mūsu sistēma nav pus-automātiska, mēs neesam to savienojuši ar mašīnas hidraulisko sistēmu. Taču fakts, ka operatoram ir iespēja strādāt ārpus projektā norādītajiem parametriem, drīzāk ir vairāk saistīts ar darba izpildes kvalitāti, sniedzot operatoram un darbu vadītājam drošības sajūtu, un tas ir mazliet cits aspekts. Kamēr sistēma nav pus-automātiska, tā nevar ierobežot, piemēram, rakšanas dziļumu.

Pieņemu, ka liela daļa klientu Latvijā tieši pie tā ir pieraduši – kad viņi domā par 3D mašīnkontroles sistēmu, viņi sagaida, ka tā nodrošinās arī šādu, papildus drošības sajūtu – novērsīs iespēju, ka operators varētu strādāt ārpus projektā norādītajiem parametriem...
Pati par sevi 3D funkcionalitāte ir tikai indikatīva sistēma – tā parāda projektā paredzētos parametrus un zonas, un palīdz operatoram saprast, kur un kā viņam vajadzētu rakt. Kas attiecas uz darba izpildes kvalitāti un papildus drošības sajūtu – ir virkne citu operatora asistējošo sistēmu, kuras to var nodrošināt, šim mērķim nav nepieciešama 3D sistēma. Manuprāt, šāda pus-automātiskā funkcija ekskavatoriem nemaz nav tik ļoti izplatīta – tā parādījās pagājušajā gadā. Tā ir vairāk izplatīta buldozeriem, taču mūsu sistēma arī uz buldozeriem šobrīd vēl ir tikai indikatīva. Pašreiz mēs pie šādas automātikas strādājam – visas Unicontrol sistēmas kļūs automātiskas. Mēs sāksim ar buldozera lāpstu, un secīgi attīstīsim arī pārējās. 

Kā Jūs teiktu – kādi ir Jūsu uzņēmuma turpmākie mērķi? 
Runājot par Unicontrol produktiem – tagad, kad mums ir pilns produktu klāsts, mūsu nākamais solis ir automātikas izstrāde un jaunu funkciju izveide. Nākotne ir automatizācijā, pēc kādiem 15-20 gadiem tehnikas vienības būs automātiskas – vismaz tā tas šobrīd izskatās, spriežot arī pēc tā, kas notiek ar vieglajām automašīnām. Protams, 15-20 gadi ir ilgs laiks, mēs nezinām, kā tehnoloģijas attīstīsies, taču vismaz šobrīd mūsu mērķis ir iestrādāt automātiku mūsu sistēmās.
Runājot par Unicontrol reģionālo pārklājumu – mēs esam pievērsušies Ziemeļamerikai, meklējam tur vietējos pārstāvjus, cenšamies piemeklēt šim tirgum piemērotākos produktus un pielāgot tos šī reģiona vajadzībām, tā ka mūsu mērķis nākamajiem gadiem ir nostiprināties šajos tirgos. Mēs jau esam diezgan labi pārstāvēti Eiropā, tāpat Austrālijā un Jaunzēlandē, un tagad ir pienākusi kārta Ziemeļamerikai un dažām Āzijas un Āfrikas valstīm. Un manuprāt, mums ir viss nepieciešamais, lai mums tas izdotos.


Pieeja un filozofija – mēs ticam, ka mēs spējam sniegt saviem klientiem produktus, kas rada patiesu pievienoto vērtību. Tas ir iespējams, ja mēs saglabājam atklātību un piedāvājam kvalitatīvus produktus konkurences apstākļos – vienkāršas, saprotamas sistēmas, kas ir ļoti ērtas lietošanā, elastīgas un pielāgojamas pēc nepieciešamības, lai katrs operators tās varētu izmantot atbilstoši savam zināšanu līmenim, par cenu, kas ir 40% no līdzīgu produktu cenas.

Lai gan mēs esam jauns uzņēmums, mēs esam ļoti strauji auguši – šodien mēs esam pārstāvēti 25-26 valstīs visā pasaulē, kur kopumā esam pārdevuši vairāk kā 1000 Unicontrol mašīnkontroles sistēmas. Savu sistēmu izstrādē mēs iesaistījām kleintus un viņu operatorus, uzdodot jautājumu – kas jums ir nepieciešams, un savu lēmumu pieņemšanā ņemot vērā viņu viedokļus. Šodien, no tiem klientiem, kuri ir iegādājušies kādu no Unicontrol sistēmām, lielākā daļ ir iegādājušies arī otro un trešo sistēmu. Tas ir labākais pierādījums, ka esam uz pareizā ceļa – gan ar saviem produktiem, gan ar savu attieksmi. Un ar to es tiešām lepojos.

Uzņēmums tika dibināts 2018. gada decembrī, un 2019. gada septembrī mēs laidām klajā savu pirmo produktu Dānijā. Tolaik mēs bijām 3 cilvēki, un mēs zinājām, ka vēlamies būt starptautisks uzņēmums. 2019. gada beigās mēs jau bijām 4, 2020. gada beigās 10-11 cilvēki, 2021. gada beigās mūsu skaits bija audzis līdz 25, un šobrīd esam 40. Cerams, ka būsim jau tuvu 50 cilvēkiem nākamajā gadā, un turpināsim augt. Mūsu produktu salīdzinoši zemās cenas dēļ daļa klientu ilgu laiku domāja, ka esam Ķīnas uzņēmums, taču patiesībā mēs atrodamies Dānijā, un daļa no mūsu cilvēkiem atrodas Polijā, Nīderlandē, Beļģijā, Luksemburgā un ASV. Un tad, protams, mums ir 25-27 dīleri visā pasaulē. Mēs vienmēr cenšamies katrā valstī atrast pareizo dīleri savu produktu pārstāvniecībai – uzņēmumu, kuram ir nepieciešamās zināšanas par tehniku, un kuram ir līdzīgi uzskati un līdzīga attieksme pret klientiem, kāda ir mums. Un mēs uzskatām, ka Latvijā mēs esam atraduši īstos cilvēkus – īsto uzņēmumu.

Zīmols – kāpēc "Unicontrol"?
Mums bija ļoti daudz ideju, kāds varētu būt mūsu zīmola nosaukums. Pie mums tajā laikā stažējās viens slovēnis, Alans, kurš teica – "nu, mēs radām mašīnkontroles sistēmas, mēs vēlamies, lai tās ir universālas un der dažādām tehnikas vienībām, mēs vēlamies būt unikāli, un uzņēmuma start-up posmā mēs bieži runājām par t.s. uzņēmumiem-vienradžiem** (unicorn company)... – varbūt Unicontrol?  Uni – nozīmētu gan Unikāls, gan Universāls."

Mums tas patika, un tā mēs kļuvām par "Unicontrol. Machine control made simple." Es domāju, ka tas ir labs nosaukums. Un man šķiet, ka, raugoties uz to, ko mēs darām, ir redzams, ka mēs mēģinām būt atšķirīgi arī sava zīmola veidošanā. Mēs esam cita paaudze, tā ka ir šī atšķirīgā sajūta, tas atšķirīgais fīlings, kas caurstrāvo visu mūsu uzņēmumu – sākot no tā, kā izskatās mūsu produkti, kāda ir mūsu attieksme pret klientiem, līdz mūsu redzējumam par to, kurp mēs ejam un – kā mēs augam.

____________________________

* Dubultā nozīme angļu valodā: “Finished is... finished”.
** Unicorn company - biznesa pasaulē par vienradžiem sauc privātus, strauji augošus start-up uzņēmumus, kuru vērtība pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru.

Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Elīna Treimane

Saistītie raksti