Metso laidis klajā pirmās dīzeļa-elektriskās piedziņas Lokotrack® EC vienības

Pirmie jaunie Metso dīzeļa-elektriskās piedziņas Lokotrack® drupinātāji un sijātāji tika prezentēti klientiem šī gada maijā, Nokia Arēnā Tamperē, Somijā. Jauno produktu prezentācijas pasākums, kas pazīstams ar nosaukumu Lokolaunch, bija gada lielākais pasākums karjerizstrādes klientiem, kura laikā Metso prezentēja pirmos divus jaunās EC sērijas produktus – Lokotrack LT400J un Lokotrack LT350C.

Lokotrack LT400J ir 68 tonnu smags mobilais žokļu drupinātājs, kas paredzēts cieto iežu un otrreizēji pārstrādātu pildvielu primārai smalcināšanai. Lokotrack LT350C ir 50-tonnīgs mobilais konusa drupinātājs sekundārajai un terciārajai drupināšanai. Lai sasniegtu lielāku jaudu, LT350C ir aprīkots ar jauno Nordberg® HP350e konusa drupinātāju, kamēr LT400J paļaujas uz jau pārbaudīto Nordberg® C120 žokļu drupinātāju. Abas vienības ir pilnībā savienojamas gan savā starpā, gan ar Lokotrack mobilajiem sijātājiem, lai izstrādes procesā iegūtu augstas kvalitātes materiālu. 


Attēlā: Lokotrack LT350C (ar Nordberg HP350e) un Lokotrack LT400J (ar Nordberg C120).

Jaunais Lokotrack®, uz kāpurķēžu bāzes montēto, EC iekārtu klāsts ir būvēts uz unikālas jaunas platformas, kuru Metso attīsta jau kopš 2020. gada. Šajās Lokotrack EC iekārtās ir iebūvēta jaunākās paaudzes dīzeļa-elektriskā jaudas pārvades sistēma. Visas iekārtas funkcijas tiek vadītas ar elektrisko piedziņu un automātiski kontrolētas, lai tās vienmēr darbotos optimālā slodzes līmenī. 

Pateicoties elektriskajai piedziņai, šajās iekārtās drupināšanas operācijām nepieciešamais hidrauliskās eļļas daudzums ir ievērojami samazināts. Visas Lokotrack EC sērijas iekārtas var darbināt ar ārējo elektrības padevi.

“Jaunais Lokotrack EC sērijas iekārtu klāsts ir nozari transformējošs. Kad ir pieejama ārējā elektrības padeve, jaunā elektropārvades sistēma nodrošina lielu jaudu ar minimālām ekspluatācijas izmaksām un minimāliem CO2 izmešiem. Ja ārējā elektropadeve nav pieejama, tad iebūvētie dīzeļa ģeneratori nodrošina maksimālu neatkarīgas darbības laiku. Arī palīgierīces, piemēram, mobilie sieti un konveijeru lentas, var tik darbinātas ar tiem pašiem ģeneratoriem, kas vēl vairāk samazinās nepieciešamo jaudu visas iekārtas darbināšanai. Pateicoties augstākai efektivitātei un zemākam izmešu līmenim, šī jaunā hibrīdiekārta arī ievērojami papildina Metso Planet Positive (jeb – Planētai draudzīgo) piedāvājumu un veicina uzņēmuma apņemšanos sasniegt ambiciozus klimata saudzēšanas mērķus. Jaunās iekārtas, ar tām saistītās rezerves daļas un pakalpojumi, ir izstrādāti tā, lai apmierinātu nozares vajadzības,” saka Jarmo Vuorenpē (Jarmo Vuorenpää), Metso jaunā Lokotrack produktu piedāvājuma Direktors. 

Attēlā: Lokotrack LT400J mobilais žokļu drupinātājs ar Nordberg C120.

Jaunajām Lokotrack iekārtām ir raksturīgs arī izturīgs un īpatnējs dizains, un tajās ir iestrādāti jaunākie digitālie rīki, kas ievērojami atvieglo gan iekārtu darbību, gan to uzturēšanu un apkopi. Lokotrack EC klāsts ir izstrādāts, izmantojot jaunu, moduļa veida uzbūvi, tā samazinot iekārtas komponenšu skaitu un nodrošinot mērogojamus risinājumus, kas var tikt pielāgoti atkarībā no pielietojuma un nepieciešamās jaudas.

“Jaunais iekārtu uzbūves veids nodrošina ātrāku un veiklāku veidu, kā apmierināt mainīgās klientu vajadzības. Turklāt tas nodrošina efektīvāku atbalstu iekārtām, izmantojot mazāku skaitu nepieciešamo rezeves daļu un veicot funkciju atjaunināšanu daudz vienkāršāk,” saka Reno Lapoins (Renaud Lapointe), Metso Produktu biznesa līnijas vecākais viceprezidents Minerālo materiālu izstrādes jomā.

Visas jaunās EC sērijas iekārtu sastāvdaļas ir ražotas un pārbaudītas tā, lai tās nevainojami darbotos arī prasīgos apstākļos un nodrošinātu maksimālu iekārtas darbības laiku. Īpaša uzmanība ir pievērsta iekārtu ērtai lietošanai un drošībai izmantošanas laikā. LT400J un LT350C atbilst jaunākajiem šādu iekārtu drošības standartiem, tai pat laikā tās ir vienkārši lietojamas. Izmantojot jaunus digitālos rīkus, iekārtas var tikt droši vadītas no ekskavatora kabīnes, un tās no transportēšanas režīma var ātri iestatīt ekspluatācijas režīmā. 

Attēlā: Lokotrack LT400J mobilais žokļu drupinātājs ar Nordberg C120.

Papildus jaunā Lokotrack EC iekārtu klāsta prezentācijai, šajā Lokolaunch pasākumā Metso prezentēja klientiem arī jaunākos sasniegumus drupināšanas tehnoloģijā, digitālo rīku izmantošanā, kā arī iepazīstināja klientus ar rezerves daļām un pakalpojumiem, kas paredzēti, lai ievērojami uzlabotu klienta iekārtu darbības efektivitāti un produktivitāti visa iekārtu dzīves cikla laikā. 

“Lokolaunch 2024 bija vairāk nekā tikai pasākums klientiem un akcionāriem. Tas liecina par mūsu apņemšanos pacelt inovāciju un ilgtspējīgas attīstības latiņu minerālo materiālu izstrādes nozarē. Mēs esam priecīgi pulcēt galvenos nozares spēlētājus, lai kopīgi atzīmētu šo ievērojamo pagriezienu,” saka Reno Lapoins (Renaud Lapointe), Metso Produktu biznesa līnijas vecākais viceprezidents Minerālo materiālu izstrādes jomā.

Šis, tikai ar ielūgumiem apmeklējamais, pasākums Nokia Arēnā Tamperē, bija jau ceturtais ar nosaukumu Lokolaunch, kam līdzi seko sena industriālā vēsture. Lokolaunch ir ieguvis reputāciju kā unikāls, Metso organizēts klientu pasākums, kurā tiek prezentētas jaunas inovācijas. Drupināšanas iekārtu ražošana aizsākās Somijā, Metso Tamperes rūpnīcā, kuras nosaukums tolaik, jau 100 gadus atpakaļ, bija Lokomo. 

Par Metso Lokotrack® klāstu

1985. gadā Somijā Metso izstrādāja drupinātāju un sijātāju koncepciju uz kāpurķēžu bāzes, lai samazinātu cieto iežu drupināšanas izmaksas un enerģijas patēriņu. Lokotrack iekārtas ir ideāli piemērotas gan dabisko minerālmateriālu, gan otrreizēji pārstrādātu materiālu apstrādei. Metso Lokotrack ir ļāvis nodrošināt iekārtu mobilitāti uz vietas objektā, netālu no izstrādātā materiāla. Pateicoties to mobilitātei, Lokotrack iekārtas palīdz samazināt izejmateriālu transportēšanas izmaksas un ar tām saistīto izmešu daudzumu. Pēdējo 35 gadu laikā Metso mobilo iekārtu koncepcija ir ievērojami augusi, un katru gadu tā tiek papildināta ar tūkstošiem jaunu vienību, kas tiek saražotas un pārdotas klientiem visā pasaulē. 

Lokotrack EC sērija ir esošā klāsta papildinājums ar jaunām, dīzeļa-elektro piedziņas iekārtām. Kad šīs iekārtas tiek darbinātas ar elektrību, tās sniedz būtisku ieguldījumu Metso Planet Positive piedāvājumā ar samazinātu CO2 izmešu daudzumu, un samazina arī t.s. oglekļa pēdas nospiedumu (carbon footprint), jo ir mazāka vajadzība pēc hidrauliskās eļļas.


Attēlā: Lokotrack LT350C mobilais konusa drupinātājs ar Nordberg HP350e.

Metso ir līderis ilgtspējīgu tehnoloģiju, visaptverošu risinājumu un pakalpojumu jomā minerālmateriālu ieguves, minerālu pārstrādes un metāla pārstrādes nozarēm visā pasaulē. Metso apņemšanās ir palīdzēt saviem klientiem uzlabot enerģijas un ūdens izmantošanas efektivitāti, paaugstināt produktivitāti un mazināt vides riskus, izmantojot pieredzi un zināšanas par produktiem un pakalpojumiem. Uzņēmuma devīze - "Mēs esam partneris pozitīvām pārmaiņām". Metso, kura galvenā mītne atrodas Espoo, Somijā, nodarbina vairāk nekā 17 000 cilvēku teju 50 valstīs, un uzņēmuma pārdošanas apjomi 2023. gadā sasniedza aptuveni 5.4 miljardus eiro. Uzņēmums tiek kotēts Nasdaq Helsinku biržā.

Metso pārstāvis Latvijā 

2024. gada februārī starp Metso un Swecon tika noslēgts pārstāvniecības līgums, kas ietver Metso drupināšanas un sijāšanas iekārtu un to aprīkojuma tirdzniecību, pilnu iekārtu servisu un nodrošinājumu ar oriģinālajām rezerves daļām. "Enjoy life with machines" – šis ir Swecon solījums saviem klientiem. Nodrošināt prieku par jauniegādātu tehniku un par sadarbību ar Swecon profesionāļiem gan ar pārdošanu, gan ar pēcpārdošanu saistītos jautājumos. Arī Metso solījums – "Partneris pozitīvām pārmaiņām" (Partner for positive change), raksturo pieeju uzņēmējdarbībai, risinājumiem un to, ka klienti no šīs partnerības būs ieguvēji. 

Lai nodrošinātu teicamas kvalitātes pieredzi ar Metso produktiem un pakalpojumiem, Swecon strādā zinoši tirdzniecības konsultanti, mehāniķi un profesionāļi, kuri atbild par produktu atbalstu, servisa pieteikumu pieņemšanu, rezerves daļu pasūtījumiem un ar garantiju saistītiem jautājumiem. 

"Swecon vairāk kā 20 gadu ilgo pieredzi tirgū raksturo augstas kvalitātes pakalpojumu sniegšana darbā ar Volvo būtvtehniku, solījumu pildīšana, pareizo risinājumu piemeklēšana klienta visefektīvākajam rezultātam. Mūsu nodoms un apņemšanās darbā ar Metso ir sniegt Jums labāko klientu servisu un pieredzi, tāpat, kā esam darījuši būvtehnikas jomā", saka Arnis Skudris, SIA Swecon uzņēmuma vadītājs.


Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Žurnāls Industrija

Saistītie raksti