Izstādē LAUKSAIMNIECĪBAS UN MEŽA TEHNIKA būs iespēja rast efektivitātes risinājumus saimniecībām

Tehnisko nozaru biznesa izstāde LAUKSAIMNIECĪBAS UN MEŽA TEHNIKA, no 06. līdz 08.oktobrim, biznesa centrā RĀMAVA pulcēs profesionāļus un interesentus, lai dalītos zināšanās un izvērtētu investīciju plānus. Izstādē saimniekiem, uzņēmējiem, pašvaldību pārstāvjiem nepieciešamo piedāvās 200 dalībnieku no visiem Latvijas novadiem un ārvalstīm.

Efektīvāka ražošana un produkcijas pārstrāde ir pamats attīstībai, eksporta kāpināšanai un apdzīvotiem, plaukstošiem reģioniem. Šobrīd sarežģītajos ģeopolitiskajos apstākļos uzņēmējiem, tai skaitā lauksaimniekiem, un produkcijas pārstrādātājiem ir bažas par produkcijas pašizmaksu un gala cenu. 


Zemnieku saimniecības “Kotiņi” vadītājs Aldis Ločmelis par šo gadu: “Mūsu saimniecībai gads bija labs, jo labi saauga gan ziemas labības, gan vasarāji. Šobrīd viss ir novākts, un ir iesēts. Esam gatavojušies laikus, līdz ar to, resursu cenas mūs ietekmē, bet ne kritiski. Uzskatu, ka valstij būtu vismaz daļēji jāsubsidē resursu cenu pieaugums, piemēram, elektrībai, lai ražotājiem nebūtu ievērojami jāpaaugstina gala produktu cenas.”

Neskatoties uz to, ka graudaugu raža Latvijā šajā sezonā bija kopumā laba, jebkuras prognozes ir minējumi šodienas svārstīgajos tirgus apstākļos. Vienlaikus katram saimniekam jāapsver savi attīstības virzieni, savas prioritātes, kā pielāgoties situācijai.

Izstādē LAUKSAIMNIECĪBAS UN MEŽA TEHNIKA būs viss aktuālais arī tehnisko nozaru profesionāļiem – dažāda veida un pielietojuma tehnika un transports, saistītās tehnoloģijas un pakalpojumi, kā arī zināšanas, kā šo visu integrēt un pielietot.


“Mēs no 2007.gada kaltējam visu ar šķeldu, līdz ar to gāzes cenu pieaugums mūs neietekmē. Ir ieviesta minimālā augsnes apstrāde un precīzās tehnoloģijas, kas ekonomē laiku un degvielu. Tā kā nodarbojamies ar sēklkopību, tad augsekas maiņu ieviesām jau sen. Kopš 2008.gada veicam augsnes analīzes, sekojam līdzi lauku stāvoklim, un atbilstoši kartēm lietojam nepieciešamos minerālmēslus, fosforu, kāliju. Augsnes ir ielabotas un gadu divus varam to izmantot, neieguldīt tik daudz un taupīt resursus. Augsnes sastāvu uzlabojam arī ar eļļas rutku, sinepēm, pupām, zirņiem, auzām. Esam domājuši par to jau iepriekš un negribam gausties,“ atzīmē A.Ločmelis.

Izstādē LAUKSAIMNIECĪBAS UN MEŽA TEHNIKA būs pieejamas konsultācijas un pieredzes apmaiņa ar nozares ekspertiem. Tas norisināsies ne tikai dalībnieku stendos, bet arī semināros un diskusijās, kur Zemkopības ministrijas, Lauku atbalsta dienesta, Valsts meža dienesta un citi eksperti dalīsies zināšanās par aktuālo šodien un nākamajā gadā, tostarp par gaidāmajām investīciju kārtām un izmaiņām kopējā lauksaimniecības politikā no 2023.gada.

ZS “Kotiņi” saimnieks par izstādes apmeklējumu piebilst: “Izstāde ir iespēja vienuviet izvērtēt dažādus risinājumus savai saimniecībai. Šobrīd ir ļoti svarīgi skatīties uz priekšu – izvērtēt iekārtas un tehnoloģijas, kas ieekonomētu resursus, un tikpat būtiski - arī laiku, jo to nekādi nevar nopirkt.” 

Izstāde LAUKSAIMNIECĪBAS UN MEŽA TEHNIKA norisināsies no 06.-08. oktobrim, biznesa centrā RĀMAVA, Valdlaučos. Ik gadu to apmeklē vairāki tūkstoši interesentu, kas ir saistīti ar lauksaimniecību, mežsaimniecību un citām tehniskajām nozarēm. Izstādē piedalīsies arī uzņēmumi, kuri piedāvās energoefektivitātes uzlabošanas risinājumus, vieglo un kravas transportu, industriālo tehniku, kā arī uzņēmumi no finansēšanas un apdrošināšanas sektora. Apmeklētāji varēs iegādāties arī mājražotāju sarūpēto produkciju. Izstādes ietvaros norisināsies Baltijas mežsaimniecību skolu profesionālās meistarības konkurss – kokzāģētājiem un meža mašīnu operatoriem darbībā.

Lauksaimniecības un mežsaimniecības biznesa centrs RĀMAVA (SIA “A.M.L.”) dibināts 1992. gadā un ir lielākais lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares izstāžu organizētājs Latvijā. Ik gadu RĀMAVA notiekošajās starptautiskajās biznesa izstādēs risinājumus un idejas izaugsmei rod vairāk nekā 4000 saimniecību un uzņēmumu.

Plašāka informācija par izstādi – mājaslapā, un www.facebook.com/ramava.lv 

Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Žurnāls Industrija

Saistītie raksti