Kad jāizvēlas starp Holp rotatoru un Engcon tiltrotatoru

Mūsdienu ekskavators vairs nav iedomājams bez tā saucamā "rototilta" – rotatora vai tiltrotatora, ar kura palīdzību pieredzējis operators ar ekskavatora kausu spēj izpildīt patiesi virtuozas, pianista cienīgas, kustības. Vācijā ražotais Holp rotators nodrošina nepārtrauktu kausa rotāciju pilnā 360 grādu diapazonā. Zviedrijā ražotajam Engcon tiltrotatoram bez rotācijas funkcijas ir vēl arī kausa sagāšanas funkcija. Kuru tieši iegādāties – rotatoru, vai tiltrotatoru? Kas tiem ir kopīgs, kas atšķirīgs? Ar šo abu agregātu plusiem un mīnusiem mūs iepazīstināja SIA Alwark Hitachi Construction Machinery produktu grupas vadītājs Gerds Sīmanis. 

Holp rotators nodrošina nepārtrauktu kausa rotāciju pilnā 360 grādu diapazonā. Tas palīdz operatoram strādāt ļoti ātri un efektīgi. Holp rotatori tiek izgatavoti Vācijā. Šis rotators ir ļoti robusts un izturīgs mehānisms, un ražotājs tam dod 3 gadu garantiju darbam ar jebkuru agregātu, kādu vien tehnikas vienībai ir iespējams pievienot – pat darbam ar tādiem instrumentiem, kā hidrauliskais āmurs un vibrobliete. Tātad – ja ekskavatoram ir uzstādīts šāds rotators, to nav nepieciešams ņemt nost arī tad, ja jāstrādā ar kādu no minētajiem darbarīkiem – tas ir spējīgs izturēt gan hidrauliskā āmura darbības izraisīto slodzi betona skaldīšanas laikā, gan vibroblietes izraisīto slodzi blietēšanas darbu laikā. Galvenais, lai pareizi un savlaicīgi tiek veiktas šīs iekārtas ikdienas apkopes. Pie pareizi veiktām apkopēm šis agregāts ir spējīgs strādāt pat 3 ekskavatoru mūžus.


Šādi aprīkota mašīna būvobjektā kļūst par universālu instrumentu, kuru ir iespējams izmantot kopā ar dažādiem maināmiem darbarīkiem – šim rotatoram ir iespējams pievienot arī palešu dakšas, pacēlāju, vai rotējošo slotu. 
Gan teorētiski aprēķini, gan praktiski izmēģinājumi parāda, ka šāds rotators paātrina darba veikšanu par aptuveni 15%. Ja mēs skatāmies cenu atšķirību – iegādāties ekskavatoru ar šādu rotatoru, vai bez, tad cenas sadārdzinājums ir aptuveni 5%, savukārt, ieguvums – darba ražīguma pieaugums – lielāks par 15%.

Engcon tiltrotatoru ražo Zviedrijā, un tas ir viens no izturīgākajiem izstrādājumiem tiltrotatoru piedāvājumā, tā mehānisko daļu kā bāzi saviem izstrādājumiem iegādājas arī citi ražotāji. Engcon tiltrotatoram bez rotācijas funkcijas ir vēl papildus arī kausa sagāšanas funkcija, līdz ar to, pateicoties šim tiltrotatoram, ar ekskavatora kausu var veikt visas iespējamās 3D ģeometrijas darbības. Engcon ir vēl advancētāks rotators – tiltrotators, kuram ir pašam sava, atsevišķa vadības sistēma. Tajā ir iespējams programmēt arī tiltrotatora darbības raksturu – piemēram, Jūs varat mainīt jūtību uz džoistikiem, darbības ātrumu, operators var izvēlēties tādu programmu, kāda viņam labāk patīk, kāda viņam šķiet ērtāka. 


Šim tiltrotatoram ir t.s. "sandwich" tipa konstrukcija, tātad – veicot smagus rakšanas darbus, mēs to vienkārši un ātri noāķējam nost, atstājam būvlaukumā, bet kausu liekam klāt "pa tiešo" pie strēles. Savukārt, tādu darbu veikšanai, kur nepieciešamas smalkākas kustības, pieāķējam atpakaļ klāt tiltrotatoru. 

Apzīmējums "Ek-Oil" nozīmē, ka šis tiltrotators ir aprīkots ar automātisku hidraulisko pieslēgumu/savienošanas sistēmu. Ātrais savienojums (t.s. hidrauliskā ātrā sakabe) paredz to, ka hidraulika saslēdzas automātiski. Tātad – operatoram nav jāizkāpj no kabīnes, lai atsevišķi veiktu hidropievadu pievienošanu – iedarbinot šī tiltrotatora hidraulisko saslēgšanas atslēgu, automātiski saslēdzas arī visi hidropievadi, kas ir nepieciešami šī agregāta darbībai. 

Šim tiltrotatoram ir iespējami vairāki aprīkojuma varianti – ir pieejamas arī vienkāršākas versijas, kur ir mehāniska hidropievadu saslēgšana. Un, protams, šo tiltrotatoru var vēl papildināt ar dažādām niansēm – piemēram, ar satvērēju. Visas šīs papildus iespējas arī ir tās, kas palielina operatora darba efektivitāti. Arī šāda ierīce dod apmēram 15% ietaupījumu, pateicoties lielākai darba ražībai. 

Kad jāizvēlas starp Holp rotatoru un Engcon tiltrotatoru
Abiem šiem agregātiem ir mazliet atšķirīga ideja – Holp rotators tiek pievienots "pa tiešo" pie ekskavatora, tas ir ļoti robustas konstrukcijas, ar to var veikt arī smagus rakšanas darbus, kā arī pievienot, piemēram, skaldīšanas āmuru vai vibroblieti, nenoņemot šo rotatoru. Tas ir ļoti kompaktas formas izstrādājums, kas "neatņem" ekskavatoram rakšanas "klasi".
Ja ir izvēlēts Engcon tiltrotators, tad, pirms veikt smagus rakšanas darbus, vai pievienot tādus agregātus, kā hidraulisko āmuru vai vibroblieti, Jums vispirms šis tiltrotators ir jānoņem nost. Šādi Jūs zaudēsiet mazliet laika. Toties, ar šādu tiltrotaroru Jūs iegūstat vēl vienu papildus funkciju – kausa sagāšanas funkciju. Protams, arī Holp rotatora gadījumā ir iespējams pievienot tādu kausu, kuram pašam ir sagāšanas funkcija, bet ne vienmēr tas ir nepieciešams. 

Katram klientam ir iespēja izvēlēties starp šiem diviem agregātiem, un izvēli nosaka tas, kāda veida darbus klients lielākoties veiks – ja tas būs uzņēmums, kas vairāk veic komunikāciju izbūves darbus, tad viņi, visticamāk, izvēlēsies Holp rotatoru. Bet ceļu būvē, kur ir lielāks akcents uz planēšanas darbiem, tur operators noteikti izvēlēsies tiltrotatoru, ar pilnajām funkcijām. Protams, ļoti daudz ir atkarīgs arī no tā, ar ko operators ir pieradis strādāt. Ja viņš jau ir pieradis strādāt ar tiltrotatoru, tad labāk izvēlēties Engcon, bet, ja operators agrāk nav ar tiltrotatoru strādājis, tad viņš būs ļoti priecīgs strādāt ar Holp rotatoru, kuram ir tikai rotācijas funkcija.

Vai cenas ziņā abiem šiem rotatoriem ir liela atšķirība?
Pilnajam tiltrotatoram Engcon būs daudz lielākas izmaksas veicot tā instalāciju, jo tur ir nepieciešami arī speciāli vadības elementi, ekskavators ir papildus jāaprīko arī ar vadības sistēmu, tātad – izmaksas ir lielākas gan uz aprīkošanu, gan uz laiku, kas tam jāvelta, gan arī pašas iekārtas iegādes izmaksas ir lielākas.Holp tipa rotators izmantos tikai jau pašā ekskavatorā esošo vadības sistēmu, kas nozīmē, ka tas būs gan lētāks, gan vienkāršāks variants, un arī operatoram nebūs nepieciešama īpaša apmācība. Ja uzņēmumā ir tikai viens operators, kurš strādā uz konkrētā ekskavatora, tad tam, iespējams, nav tādas nozīmes, bet, ja lielā uzņēmumā uz ekskavatora operatori mainās, tad vienkāršāk un saprotamāk viņiem būs strādāt ar Holp rotatoru, kuram ir tikai rotācijas funkcija. Lai šo Holp rotatoru apgūtu darbībā no nulles, pilnībā pietiek ar pusstundu, to mēs paši esam izmēģinājuši. 


Lai ekskavatoram pievienotu šādu Engcon tiltrotatoru – ar visu, ko tas tehnikas vienībai ļaus darīt, kādus darbarīkus ļaus pievienot, utt. – vai šai tehnikai ir jābūt iepriekš aprīkotai ar papildus izvadiem? Ja klients ir nopircis Hitachi ekskavatoru stadartaprīkojumā, vai viņš varēs pēc tam iegādāties un pieslēgt šādu Engcon tiltrotatoru, jeb vajadzēs vēl arī tehnikas aprīkojumu papildināt?
Jā. Protams, ja ir iegādāts aprīkojuma ziņā pilnīgi "pliks" ekskavators, kurš ir paredzēts tikai rakšanai, kuram nav nekādas papildus funkcijas, tad, lai pieslēgtu Engcon tiltrotatoru, protams, Jums būs šis ekskavators jāpapildina ar papildus hidroizvadu līnijām. Bet, ja Jums ekskavators jau ir aprīkots ar kaut vai tikai vienu papildus hidrolīniju, kas paredzēta, piemēram, atskaldāmajam āmuram, tad jau mēs varam domāt par šāda tiltrotatora uzstādīšanu.Protams, klientam visvienkāršāk būs, ja ekskavators jau rūpnīcā tiks pasūtīts atbilstošā aprīkojumā – ar divām papildus hidroizvadu līnijām. Tā ka, aprīkot var arī tad, ja sākotnēji tehnika nav tam bijusi paredzēta, taču, tas noteikti būs krietni dārgāk.

Kā vienmēr – klientam, iegādājoties tehniku, ir jādomā perspektīvē – ko viņš ar to taisās darīt. Šobrīd, ja skatāmies tirgū pieejamos ekskavatorus populārajā 20 tonnu klasē, tad ir ļoti grūti atrast kādu tehnikas vienību, kuram šo papildus hidrolīniju izvadu nav. Tie varētu būt kādi atseviški gadījumi, kad klientam šis ekskavators veic milzīgu apjomu viena veida darbus, ar tikai vienu noteiktu funkciju – piemēram, tas iegādāts tikai rakšanas darbiem, tad, protams, tam neko citu arī nevajag. Bet tādi gadījumi ir ļoti reti. Mūsdienu ekskavators ir multi-instrumentu mašīna, tāds "multi-tool", tā ka arī lietotās tehnikas tirgū lielākajai daļai ekskavatoru parasti ir vismaz viena, vai divas papildus hidroizvadu līnijas. 

Kopumā – jebkuras tehnikas vai agregāta cenu nosaka tas, kādu rezultātu šī tehnika vai iekārta uzņēmējam nodrošinās – kāda būs tās atdeve. Tehnika pati par sevi jau nav lēta, bet ar Holp rotatoru tā maksās, piemēram, 160 000 EUR, ar Engcon tiltrotatoru – 190 000 EUR. Tas ir ievērojami dārgāk, nekā līdzvērtīga tehnikas vienība bez šādiem agregātiem, taču, ja mēs skatāmies, cik dienā padara viena tehnikas vienība pret otru, tad ieguvums būs daudz lielāks par izdevumiem. Šādi skatoties, tehnikas iegādes vērtībai vairs nav tik lielas nozīmes, lielāka nozīme ir tās sniegtajam rezultātam, darba efektivitātei. Salīdzinot, cik vienā dienā iespējams paveikt ar vienu mašīnu, cik ar otru, saprotat arī, kura tieši Jums ir nepieciešama. Strādājot ar šādu aprīkojumu, Jūs ar laiku saprotat, cik būtisks ir resursu ietaupījums. Skandināvijas tirgū ekskavatori līdz 25 – 30 tonnām bez tiltrotatoriem praktiski vairs nav iedomājami. Liela daļa Ziemeļvalstu operatoru pat vairs neprot strādāt ar tādām vienkāršām mašīnām, kurām šādu agregātu nav. Tas tādēļ, ka šajās valstīs operators nav t.s. lētais darbaspēks, bet gan ļoti labi apmaksāta pozīcija, tāpēc tur ir jābūt arī atbilstošam darba efektam – jā, tas operators ir dārgs, bet viņš spēj izdarīt brīnumu lietas. Šāds operators, kurš strādā virtuozi, kā pianists, uzņēmumam ir ļoti vērtīgs resurss. Uzņēmuma īpašnieks beigās saprot, ka viens šāds, kvalificēts operators ar šādu labi aprīkotu tehnikas vienību var izdarīt tikpat daudz, cik trīs lētie operatori. Parēķiniet – vai Jums ir jāuztur 3 ekskavatori, 3 operatori, vai Jums ir viens ekskavators un viens operators... Šajā domāšanā un matemātikā slēpjas arī tas biznesa modelis. Labus operatorus atrast ir grūti, labi operatori ir labi jāapmaksā, bet labs operators būs vērtīgs instruments Jūsu biznesā.

Dalīties ar rakstu

Žurnālists

Elīna Treimane

Saistītie raksti